کلمه اکتیو به معنی فعال است و تجهیزات اکتیو شبکه چیست را میتوان به معنی تجهیزات تاثیر گذار بر روی سیگنال بیان کرد، به عبارتی دیگر تجهیزات اکتیو شبکه می تواند بر روی سیگنال شبکه تغییرات ایجاد کنند و نسبت به تجهیزات پسیو شبکه که تنها منتقل کننده سیگنال هستند متفاوت عمل می کنند.

در ادامه سعی شده مهم ترین تجهیزات اکتیو شبکه معرفی شوند، شما برای راه اندازی این تجهیزات می توانید به صفحه خدمات اکتیو شبکه مراجعه کنید و همچنین برای دیدن قیمت این خدمات به صفحه تعرفه خدمات اکتیو شبکه مراجعه کنید.

سرور (Server)

سرور در شبکه یک کامپیوتر تقویت شده و ارتقا داده شده با قابلیت های خاص خود است که همیشه روشن است و در حال سرویس دادن به کامپیوتر ها و تجهیزات دیگر شبکه می باشد. به عبارتی دیگر تمام قطعاتی که در یک کیس کامپیوتر وجود دارند در سرور تقویت شده اند و حتی از برخی از این تجهیزات مانند کارت شبکه، منبع تغذیه و فضای ذخیره سازی به صورت چند تایی استفاده شده است تا ضمن افزایش قدرت، زمانی که یکی از این تجهیزات دچار ایراد شد فعالیت اصلی تعلیق نشود و تجهیز جایگزین ادامه فعالیت را انجام دهد.

سرور مرکزیت یک شبکه را تشکیل می دهد و وظیفه سرویس دادن به تجهیزات و کاربران دیگر در شبکه را بر عهده دارد. سرویس های بسیار زیادی بر روی سرور نصب و راه اندازی می شوند که از مهم ترین آن ها می توان به سرویس مجازی سازی، سرویس اکتیو دیرکتوری، سرویس اشتراک گذاری فایل، سرویس نرم افزار های مالی و اداری اشاره کرد.

به عنوان مثال در سرویس نرم افزار های مالی، نرم افزار اصلی نسخه سرور بر روی سرور نصب می شود و کاربران برای اینکه به صورت همزمان با هم بتوانند بر روی اطلاعات ویرایش انجام دهند توسط نرم افزار های کلاینت به سرور متصل شده و نرم افزار مالی را اجرا می کنند.

سرور ها از جمله تجهیزات گرون قیمت شبکه هستند و نیاز به نگهداری مناسب دارند تا بتوانند به درستی فعالیت کنند، برای اطلاع از قیمت این خدمات می توانید به صفحه هزینه نگهداری سرور مراجعه کنید. همچنین سرور های برند های مختلفی دارند که شرکت HP بزرگترین آن ها محسوب می شود و اکثر شرکت ها در دنیا از سرور های این شرکت استفاده می کنند.

سرور اچ پی - HP Server

هاب شبکه (Hub)

هاب شبکه وسیله است که تجهیزات مختلف در شبکه را به وسیله کابل شبکه به یکدیگر متصل می کند و تشکیل یک شبکه کامپیوتری را میدهد. هاب های شبکه حاوی چند عدد پورت شبکه هستند و هر یک از آن ها برای اتصال یک دستگاه اکتیو شبکه استفاده می شود.

زمانی که یکی از تجهیزات متصل در شبکه شروع به ارسال اطلاعات می کنند، تمامی تجهیزات شبکه متصل شده به هاب می توانند اطلاعات ارسال شده را دریافت کنند و این موضوع یکی از ایرادات در هاب ها بود که باعث ترافیک زیاد در شبکه، کاهش سرعت و کاهش امنیت در شبکه میشد که در سوئیچ ها این موضوع برطرف شد و امروزه دیگر از هاب های شبکه استفاده نمی شود.

سوئیچ شبکه (Switch)

سوئیچ شبکه نسخه ارتقا یافته هاب شبکه محسوب می شود، با این تفاوت که اطلاعات ارسال از یکی از تجهیزات شبکه به تجهیزات دیگر متصل به شبکه ارسال نمی شود و سوئیچ این قابلیت را دارد تا آدرس اطلاعات ارسالی در شبکه را تشخیص دهد و اطلاعات را تنها به مقصد اصلی هدایت کند.

سوئیچ ها در شبکه به دو نوع رایج غیر مدیریتی و مدیریتی تقسیم بندی می شوند که در نوع غیر مدیریتی شما تنها کاری که لازم است انجام دهید اتصال دستگاه های مختلف به سوئیچ برای برقراری ارتباط است اما در سوئیچ های مدیریتی شما می توانید تنظیمات مختلف مدیریتی را نیز نسبت به سوئیچ های غیر مدیریتی اعمال کنید که بیشتر این تنظیمات باعث ارتقا امنیت شبکه می شوند.

شرکت Cisco را می توان معروف ترین شرکت تولید سوئیچ های شبکه قابل برنامه ریزی در دنیا نامید. همچنین برند های مثل D-link و TP-Link در تولید سوئیچ های شبکه فعال هستند و سوئیچ هایی را در نوع مدیریتی و غیر مدیریتی به بازار عرضه می کنند که در برخی از مجموعه به چشم میخورند

سوییچ شبکه D-Link

بریج (Bridge)

بریج یا پل به نوعی همان سوئیچ شبکه بود با این تفاوت که تنها دو پورت داشت و قبل از سوئیچ ها طراحی و به بازار عرضه شد که به واسطه آن زمانی که دو تا شبکه داشتیم و میخواستیم آن ها را به یکدیگر متصل کنیم از بریج استفاده میشد. به این گونه که یکی از پورت های شبکه اولی به یه پورت بریج متصل میشد و یک پورت از شبکه دوم به پورت دوم بریج متصل میشد.

دلیل متصل کردن دو شبکه یه یکدیگر و ترکیب نکردن آن ها از طریق هاب به یک شبکه بزرگ تر این بود که در شبکه های کوچک ترافیک کمتری از هر نود شبکه به نود های دیگر شبکه ارسال میشد و ترافیک در حدی بود که شبکه می توانست به کار عادی خود ادامه دهد، اما زمانی که تعداد نود ها در یک شبکه افزایش پیدا می کرد ترافیک با افزایش مواجه میشد و سرعت کاهش در شبکه کاهش پیدا می کرد.

به همین دلیل استفاده از بریج باعث شد دو شبکه به یکدیگر متصل شوند، به گونه ای که تنها در زمان هایی که لازم بود اطلاعات از یک شبکه به شبکه دیگر انتقال پیدا کند، بریج اطلاعات را از یک شبکه به شبکه دیگر منتقل می کرد و در مواقع عادی ترافیک یک شبکه را بی دلیل به شبکه دیگر منتقل نمی کرد.

بریج شبکه

روتر (Router)

روتر به معنی مسیریاب است و برای ارتباط یک شبکه با شبکه دیگر مورد استفاده قرار میگرد.

شما زمانی که به اینترنت متصل می شوید، به شبکه اینترنت متصل شده اید! این مثال ساده ای است از اتصال یک شبکه (شبکه داخلی مثل خونه یا سازمان) به یک شبکه ی دیگر مثل اینترنت. باید به این نکته توجه کنید که شبکه ی دیگر لزوما اینترنت نیست، بلکه ممکن است شما به دلایل مختلفی از چند شبکه استفاده بکنید و که از یکدیگر مجزا شده اند اما نیاز به اتصال این دو شبکه به یکدیگر وجود دارد.

تفاوت روتر و بریج این است که در روتر هر کدام از شبکه ها به طور مستقل می توانند کار بکنند و وابستگی به یکدیگر ندارد اما زمانی که از بریج برای اتصال دو شبکه به یکدیگر استفاده می شود، هر شبکه نمی تواند بدون وابستگی به شبکه دیگر کار بکند و انگار هر دو شبکه یک شبکه را تشکیل داده اند.

از معروف ترین شرکت های تولید کنند روتر می توان به Cisco و MikroTik اشاره کرد.

روتر میکروتیک

مودم (Modem)

مودم وسیله است که وظیفه آن تبدیل سیگنال دیجیتال به آنالوگ و برعکس می باشد. کار اصلی مودم ها اتصال شما با شبکه اینترنت است، اطلاعات در شبکه اینترنت از طریق کابل ها و به صورت آنالوگ منتقل می شوند و کامپیوتر های ما توانایی فهم امواج آنالوگ را ندارند. در نتیجه مودم ها این کار را انجام داده و اطلاعات آنالوگ منتقل شده را به دیجیتال تبدیل می کنند تا توسط کامپیوتر ها قابل فهم شود.

همچنین اطلاعات ارسالی کامپیوتر ها به شبکه اینترنت به صورت دیجیتال است و مودم ها اطلاعات ارسالی را از دیجیتال به آنالوگ تبدیل می کنند تا از طریق کابل تلفن به مرکز تلفن برسد.

مودم آن ها انواع مختلفی دارند که هر کدام از آن ها به می تواند به نوع داخلی و خارجی تقسیم شود. در ابتدا تنها مودم ها به صورت داخلی و Internal ساخته می شدند و پس از آن مودم ها به صورت خارجی و external هم طراحی و روانه بازار شدند و متصل کردن آن به کامپیوتر ها ساده تر شود و توانایی اتصال به لپ تاپ ها را نیز داشته باشد.

اکسس پوینت (Access Point)

اکسس پوینت به واسطه فناوری WiFi تجهیزات بیسیم شبکه را به شبکه متصل می کنند، به عبارتی دیگر اکسس پوینت همان سوئیچ شبکه است، با این تفاوت که اتصال شبکه را به صورت بیسیم برقرار می کند و تجهیزات شبکه بیسیم در شبکه به واسطه اکسس پوینت به شبکه و تمامی تجهیزات دیگر شبکه متصل می شوند.

بیشترین کاربر اکسس پوینت ها اتصال به شبکه اینترنت است، به عبارتی دیگر شما زمانی که دستگاه بیسیم خود را به واسطه اکسس پوینت به شبکه ای وصل می کنید در آن اتصال به اینترنت برقرار است، شما هم می توانید از اینترنت آن شبکه استفاده کرده و نیاز های خود را برآورده کنید.

برخی از دستگاه ها به خودی خود شامل اکسس پوینت هستند و دیگر نیاز نیست شما برای اتصال دستگاه های خود به صورت بیسیم اکسس پوینت جداگانه تهیه کنید. مودم ها و برخی از روتر ها شامل اکسس پوینت هستند و با تنظیم آن ها می توانید به شبکه مورد نظر متصل شوید.

شرکت های Linksys و UniFi در زمینه تولید اکسس پوینت در جهان معروف هستند و محصولات باکیفتی در این زمینه تولید می کنند که در بازار ایران هم می توانید نسبت به خرید آن ها اقدام کنید.

اکسس پوینت سیسکو

ریپیتر (Repeater)

ریپیتر در لغت به معنی تقویت کردن است و در شبکه های کامپیوتری نیز همین کار را انجام می دهد. به عبارتی دیگر در قسمت هایی از شبکه که با محدودیت هایی مواجه باشیم که باعث بشوند سیگنال ما ضعیف شود، از ریپیتر استفاده می کنیم.

ریپیتر ها انواع مختلفی دارند که از پر کاربرد ترین های آن ها می توان به ریپیتر در سوئیچ شبکه و ریپیتر امواج وای فای اشاره کرد. ریپیتر در سوئیچ شبکه به طور پیش فرض در تمامی سوئیچ های شبکه وجود دارد و زمانی که فواصل کابل های شبکه بیشتر از ۱۰۰ متر باشد، میتوان در بین راه از سوئیچ شبکه استفاده کرد تا امواج الکترومغناطیسی را تقویت کند.

همچنین در مکان هایی که امواج وای فای ضعیف باشد و امکان کابل کشی برای اضافه کردن اکسس پوینت های دیگر وجود نداشته باشد می توان از ریپیتر امواج وای فای استفاده کرد، به گونه ای که می تواند امواج نسبتا ضعیف وای فای را دریافت کند و آن ها را تقویت کرده و سپس منتشر کند. برخی از اکسس پوینت ها به طور پیشرفت این حالت را دارند و میتوان آن ها را برای این کار تنظیم کرد.

ریپیتر وای فای-1
ریپیتر وای فای

چاپگر (Printer)

احتمالا خیلی از افرادی که در حال مطالعه این مقاله هستند چاپگر یا پرینتر را به خوبی میشناسد. چاپگر از تجهیزات اصلی شبکه های کامپیوتری محسوب می شوند و در همه ی شبکه های کامپیوتری می توانید اثری از حداقل یک چاپگر در شبکه را ببینید.

چاپگر های انواع مختلفی دارند که وابسته به نوع کاری که قرار است با آن ها انجام شود، می تواند متفاوت باشد.

چاپگر (پرینتر)

پرینت سرور (Print Server)

در زمان های قدیم پرینتر ها پورت شبکه نداشتند و برای استفاده از آن ها باید از پورت های دیگری نظیر USB و در قدیم تر از پورت های COM و پورت های LPT استفاده میشد. این موضوع برای یک سیستم کاربردی بود و مشکلی وجود نداشت، اما زمانی که قصد استفاده از چاپگر توسط کامپیوتر های دیگر شبکه مورد نیاز میشد، کامپیوتر متصل به پرینتر حتما می بایستی روشن میبود تا درخواست های چاپ از سیستم های دیگر به سیستم متصل به پرینتر برسد و این سیستم درخواست چاپ را به چاپگر ارسال کند.

به عبارتی دیگر کامیپوتر های دیگر شبکه قادر به ارسال مستقیم درخواست چاپ به پرینتر نبودند و همیشه نیاز به یک کامپیوتر واسط وجود داشت و اگر ان کامپیوتر خاموش بود و یا با مشکلی مواجه میشد، چاپ هم متوقف میشد.

پرینت سرور وسیله بود که این مشکل را برطرف کرد و اجازه ارسال مستقیم درخواست چاپ از تمام سیستم های شبکه به خود پرینتر را به واسطه پرینت سرور برطرف می کرد، این دستگاه حاوی یک پورت شبکه برای اتصال به شبکه و یک یا چند پورت دیگر برای اتصال به پرینتر بود که ارتباط پرینتر با شبکه را برقرار می کرد.

امروزه دیگر اکثر پرینتر ها حاوی پورت شبکه هستند و نیازی به استفاده از پرینت سرور در شبکه وجود ندارد.

پرینت سرور

ذخیره ساز تحت شبکه (NAS Storage)

سرور ها در شبکه به طور پیش فرض فضای ذخیره مناسبی را در اختیار کاربران و انجام کارهای مختلف انجام می دهند اما در استفاده های پیشرفته و کارهای سنگین، سرور با محدودیت های سرعتی و حجمی فضاهای ذخیره سازی خود مواجه می شود و در این حالت نیاز به استفاده از ذخیره ساز های پیشرفته تر NAS احساس می شود.

ذخیره ساز های تحت شبکه در مدل های پیشرفته تعداد و حجم بیشتری از هارد های ذخیره سازی را در اختیار قرار می دهند و همچنین سرعت انتقال اطلاعات در آن ها بیشتر از فضای ذخیره سازی سرور ها می باشد.

شرکت های HP و QNAP در زمینه تولید ذخیر ساز تحت شبکه بسیار معروف هستند.

ذخیره ساز تحت شبکه QNAP

دوربین تحت شبکه (IP Camera)

دوربین ها مدار بسته مانند خیلی از تجهیزات دیگر قابلیت اتصال به شبکه را نداشتند و به صورت آنالوگ مورد استفاده قرار میگرفتند و توسط دستگاه DVR سینگال آن ها به دیجیتال تبدیل می شد و شما می توانستید فیلم های آن ها را مشاهده کنید.

امروزه دوربین ها می توانند به صورت دیجیتال کار کنند و به صورت مستقل و بدون وابستگی به دستگاه دیگر، تصاویر را به شما نمایش دهند، البته لازم به ذکر است که برای استفاده از امکانات بیشتر نیاز به تهیه NVR در شبکه دارید.

ضبط کننده تصاویر تحت شبکه (NVR)

وظیفه دستگاه NVR علاوه بر ذخیره سازی و مدیریت تصاویر ارائه قابلیت های تصویری ویژه ای همچون تشخیص چهره، تشخیص پلاک، شمارش افراد و … نیز هست. دستگاه های NVR در واقع عملکردی مشابه سرورهای کامپیوتری دارند با این تفاوت که استفاده و راه اندازی آن ساده تر است. از ویژگی های دیگر NVR می توان به موارد زیر اشاره کرد.

ضبط تصاویر ارسالی از دوربین های تحت شبکه
پخش زنده و یا بازپخش تصاویر
تنظیم ویژگی های تصویر اعم از روشنایی، رنگ و …
برق رسانی به دوربین ها (در صورت POE بودن دستگاه NVR)
پردازش تصاویر (ویژگی های مختلف اعم از نقشه گرمایی، تشخیص چهره و …)
ذخیره سازی تصاویر با استفاده از انواع حالت های ضبط

دیواره آتش (Firewall)

فایروال شبکه به طور ساده وظیفه کنترل اطلاعات ورودی و خروجی از شبکه را به عهده دارند. به طور پیش در فایروال تمامی موارد ورودی و خروجی به شبکه بسته می شود مگر آن هایی که مورد نیاز است و اگر نباشد کار افراد دچار خلل می شود. در نهایت این موضوع منجر افزایش امنیت شبکه و اطلاعات شبکه می شود.

یکی از کاربرد های فایروال ها، کنترل مصرف اینترنت افراد در یک سازمان است، بگونه ای که میتواند برای هر کاربر سقف مجاز مصرف و یا حداکثر سرعت دانلود و آپلود از اینترنت را مشخص کنید. همچنین در فایروال ها می توانید تنظیم کنید که نرم افزار های قفل شکسته توانایی آپدیت و استفاده از اینترنت را نداشته باشند.

فایروال سیسکو

پشتیبانی و نگهداری تجهیزات اکتیو شبکه

تمام تجهیزات اکتیو شبکه نیاز به راه اندازی و سپس پشتیبانی دارند تا بتوانند به درستی کار بکنند و نیاز های یک مجموعه را فراهم بکنند، برای این منظور می توانید خدمات پشتیبانی شبکه آی تی پشتیبان را دریافت کنید.

همچنین می توانید به صفحه قرارداد پشتیبانی شبکه مراجعه کنید و نمونه قرارداد پشتیبانی شبکه را دانلود کنید تا بتوانید تمامی بند های این قرارداد را مورد مطالعه قرار بدهید.