شرکت میکروتیک MikroTik یکی از بزرگترین تولید کنندگان تجهیزات شبکه است که محصولات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری مختلفی را ارائه می دهد. شرکت میکروتیک در سال ۱۹۹۶ توسط آرنیس ریکستینز (Arnis Riekstins) و جان تالی (John Tully) که دانشوجویان دانشگاه MIT آمریکا بودند، در لاتویا تأسیس شد. اولین محصول این شرکت سیستم عامل میکروتیک بود که توسط نگارشی از سیستم عامل لینوکس بنیان گذاشته شد. همزمان با شروع استفاده از استاندارد ۸۰۲.۱۱ در تکنولوژی وایرلس امکان استفاده از این تکنولوژی در این سیستم عامل نیز افزوده شد. یکی از اهداف این شرکت ارائه تجهیزاتی هم رده محصولات سیسکو با قیمتی بسیار پایین تر بود.

Arnis Riekstins موسس میکروتیک
John Tully موسس میکروتیک

تجهیزات میکروتیک عموماً در زمینه شبکه‌های کوچک و متوسط (Small to Medium-sized Networks) استفاده می‌شوند و شامل محصولاتی مانند روترها، سوئیچ‌ها، مودم‌ها و تجهیزات مربوط به ارتباطات بی‌سیم (Wireless) هستند. این تجهیزات معمولاً از سیستم‌عامل RouterOS برای مدیریت و کانفیگ استفاده می‌کنند که یک سیستم عامل مبتنی بر لینوکس بوده و قابلیت‌های پیشرفته‌ای را برای مدیریت شبکه‌ها ارائه می‌دهد.

میکروتیک با عرضه تجهیزات باکیفیت و مقرون به صرفه توانسته جایگاه ویژه‌ای در بازار تجهیزات شبکه کسب نماید. محصولات میکروتیک به طور گسترده در بسیاری از شرکت‌ها، ارائه دهندگان خدمات اینترنت (ISP)، ارگان‌های دولتی و شبکه‌های خانگی استفاده می‌شوند.

از ویژگی‌های برجسته محصولات میکروتیک می‌توان به پشتیبانی از قابلیت‌های پیشرفته مانند روتینگ، فایروال، VLAN، VPN و QoS اشاره کرد. همچنین، میکروتیک محصولاتی با قابلیت‌های بی‌سیم و روتینگ بی‌سیم (Wireless Routing) نیز ارائه می‌دهد که برای شبکه‌های بی‌سیم و ارتباطات نقطه به نقطه (Point-to-Point) بسیار مناسب هستند.

میکروتیک چه کاربردی دارد؟

محتویات موردنظر اینجا قرار می گیرد

میکروتیک به عنوان روتر

روتر ها وظیفه مسیر یابی بین شبکه های کامپیوتری را بر عهده دارند که ساده ترین مثال میتواند ارتباط شبکه کامپیوتری شما با شبکه اینترنت باشد. شما توسط روتر به شبکه اینترنت متصل می شوید.

روتر میکروتیک مدل RB951

مودم ADSL در خانه های شما شامل روتر هم می شود. اگر به جعبه ی مودم های ADSL توجه کنید عبارت Modem/Router را بر روی آن ها نیز می بینید.

مودم روتر Modem Router

میکروتیک، روتر را با تنظیمات سفارشی زیاد به شما ارائه می دهد تا بتوانید تنظیمات آن را متناسب با ویژگی های شبکه خود، امکانات و شرایطی که مد نظر شما هست تغییر دهید و از آن به بهترین شکل استفاده کنید.

میکروتیک به عنوان اکسس پوینت

شما به واسطه اکسس پوینت ها می تواند به صورت بیسیم و توسط تکنولوژی وای فای به شبکه مورد نظر متصل شوید. حال میکروتیک در برخی از مدل های رایج خود قابلیت اکسس پوینت را کنار تمامی ویژگی های دیگر خود قرار داده است تا شما بتوانید هم به صورت بیسیم توسط وای فای به روتر وصل شوید و هم از ویژگی های اکسس پوینت آن برای اتصال به شبکه استفاده کنید.

میکروتیک به عنوان سوئیچ

اگر به دستگاه های سخت افزاری میکروتیک نگاه کرده باشید حتما تعداد پورت های اترنت روی آن را مشاهده کرده اید که بیشتر از یک عدد است. یکی از استفاده هایی که می توان از تعداد زیاد پورت های اترنت میکروتیک داشت سوئیچ شبکه است.

میکروتیک به عنوان DHCP Server

از قابلیت های دیگر میکروتیک می توان به DHCP Server اشاره کرد که تنها در دیوایس های میکروتیک وجود ندارد و شما می توانید آن را در دیوایس های دیگه نظیر مودم و سرور های ماکروسافتی و غیر ماکروسافتی مشاهده کنید. اما نکته ای که برای استفاده از سرویس DHCP Server باید به آن توجه کنید سرعت شروع به کار شدن آن پس از روشن شدن دستگاه در کنار امکانات کافی است که میکروتیک را به یک انتخاب خوب برای این موضوع تبدیل می کند.

DHCP Server در میکروتیک

میکروتیک به عنوان VPN Server

از کاربردی ترین ویژگی های میکروتیک می توان به ایجاد شبکه VPN اشاره کرد که از پروتکل های زیادی نظیر PPTP ، L2TP ، SSTP ، Open VPN پشتیبانی می کند و دست شما را برای راه اندازی این سرویس بر روی پروتکل های مختلف باز می گذارد.

VPN در میکروتیک

شما با استفاده از سرویس VPN Server می توانید به راحتی امکان دور کاری را فراهم کنید تا کاربران بدون نگرانی از بعد جغرافیایی بتواند به صورت امن از منابع سخت افزاری و نرم افزاری موجود در مجموعه استفاده کنند. همچنین برای ارتباط بین شعب نیز VPN ها مورد استفاده قرار می گیرند. برای استفاده از پروتکل های مختلف وی پی ان می توانید به مقاله بهترین پروتکل های وی پی ان مراجعه کنید.

میکروتیک به عنوان Firewall

وجود فایروال در تمامی شبکه های کامپیوتری امری اجتناب ناپذیر است و تاثیر بسیار زیادی در حفظ امنیت یک شبکه دارد. از طرفی دیگر فایروال های سخت افزاری قیمت های بالایی دارند و بسیاری از شرکت ها شرایط خرید فایروال های سخت افزاری را ندارند. در این شرایط فایروال میکروتیک میتواند تبدیل به بهترین گزینه شود و تمام نیاز شما به فایروال را برطرف کند.

میکروتیک به عنوان فایروال

اگر بخواهیم به برخی از امکانات فایروال میکروتیک اشاره کنیم می توانیم به تنظیم سطوح دسترسی، تنظیم لیست آی پی های مورد نظر برای کنترل دسترسی، جلوگیری از حملات DDOS و مواردی از این دست اشاره کنیم.

کنترل پهنای باند (Bandwidth Management) با میکروتیک

با استفاده از میکروتیک، می‌توانید پهنای باند شبکه خود را مدیریت کنید. این شامل توزیع منابع پهنای باند، محدود کردن پهنای باند برای برنامه‌ها و کاربران خاص و تنظیم قوانین QoS (کیفیت خدمات) برای اولویت‌بندی ترافیک است.

کنترل پهنای باند در میکروتیک

محصولات میکروتیک

محصولات میکروتیک بسیار متنوع است که ما در ادامه مهم ترین محصولات شرکت میکروتیک را معرفی می کنیم:

روتر میکروتیک

یکی از مشهور ترین محصولات میکروتیک روتر های RouterBoard است. این روتر ها امکان زیادی را در اختیار کارشناسان پشتیبانی شبکه قرار می دهند. استفاده از انواع پروتکل های مسیریابی پیشرفته، کنترل پهنای باند، ویژگی های امنیتی همچون فایروال، راه اندازی انواع سرویس های VPN بخش کوچکی از قابلیت های این روتر ها است.

سوئیچ میکروتیک

علاوه بر روترها، میکروتیک سوئیچ‌هایی با قابلیت‌ها و امکانات متنوع تولید می‌کند. این سوئیچ‌ها می‌توانند برای شبکه‌های کوچک تا بزرگ مورد استفاده قرار بگیرند و قابلیت‌هایی مانند VLAN، تجزیه و تحلیل ترافیک، کنترل پهنای باند و پشتیبانی از پروتکل‌های مختلف را دارا هستند.

روتر میکروتیک CRS328-24P-4S+RM استفاده به عنوان سوئیچ

تجهیزات بیسیم

در زمینه ارتباطات بی‌سیم، میکروتیک آنتن‌ها و تجهیزات مخابراتی متنوعی را عرضه می‌کند. این تجهیزات شامل آنتن‌های وایرلس داخلی و خارجی، آنتن‌های سکتوری، کیت‌های تقویت کننده شبکه و سایر تجهیزات بی‌سیم است. با استفاده از این تجهیزات، می‌توان ارتباطات بی‌سیم قوی و پایداری را در شبکه‌ها برقرار کرد.

رادیو وایرلس میکروتیک

رادیو در زمانی که شما نیاز به اینترنت رادیویی یا (همان اینترنت Point To Point) دارید و یا میخواهید ارتباط مجموعه خود با شعبه دیگر را برقرار کنید بسیار کاربردی است. در این زمان یکی از برند هایی که برای رادیو می توانید استفاده کنید میکروتیک است و که سیستم عامل کامل خود به نام Router OS را دارد و امکانات زیادی در کنار رادیو بودن در اختیار شما قرار می دهد.

رادیو های وایرلس در دو حالت با آنتن و بدون آنتن موجود هستند که در نوع بدون آنتن نیاز به خرید آنتن وایرلس و اتصال آن به رادیو وجود دارد. این اتصال قائدتا با کابل های مخصوص انجام می شود که به آن پیگتیل گفته می شود.

رادیو وایرلس با آنتن
رادیو با آنتن میکروتیک

رادیو وایرلس بدون آنتن:

همان گونه که گفته شد رادیو وایرلس بدون آنتن برای ارتباط رادیو دو نقطه مختلف جغرافیایی استفاده می شود که برای ارتباط نیاز به آنتن دارند. در زیر چند نمونه از این رادیو ها قرار داده شده است:

رادیو وایرلس بدون آنتن میکروتیک مدلMikroTik BaseBox 5

BaseBox 5 ازتجهیزات میکروتیک یک دستگاه وایرلس مناسب برای فضاهای باز است که دارای بدنه ضد رطوبت، محکم می باشد. این دستگاه مجهز به ۱ عدد فضا برای سیم کارت میباشد و مجهز به دو کانکتور برای آنتن و هود کابل برای محافظت در برابر رطوبت است.

همچنین این دستگاه دارای سه فضای خالی برای اضافه کردن کانکتورهای دیگر نیز می باشد و در قسمت انتهای این روتر یک درب مخفی که براحتی باز می شود وجود دارد که شامل پورت USB، پورت اترنت و سیم متصل به زمین می باشد. قابل ذکر هست که این دستگاه جهت استفاده به عنوان یک اکسس پوینت ۵GHZ با تجهیزات CPE (سمت گیرنده) باند ۵ گاگاهرتز مانند DynaDish5 و SXT5 طراحی شده است و این محصول برای باندهای ISM بدون لایسنس مناسب نمی باشد.

با استفاده از یک حلقه فلزی و پایه ای که بصورت کشویی به دستگاه متصل می شود، روتر را می توان برروی میله نصب کرد. محتویات این پکیج شامل دستگاه، کیت نصب، پایه کشویی و POE injector است.

رادیو وایرلس بدون آنتن میکروتیک مدل MikroTik BaseBox 5

آنتن وایرلس میکروتیک

از آنتن وایرلس برای ارسال و دریافت سیگنال استفاده می شود. این آنتن ها سیگنال ها را از رادیو گرفته و به صورت امواج ارسال یا دریافت می کنند. آنتن ها دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام در طیف گسترده ای از فرکانس ها و ارتفاع های متفاوت کار می کنند که برای ارتباطات WIFI بیشتر از فرکانس ۲.۴ تا ۵ گیگاهرتز استفاده می شود.

آنتن وایرلس میکروتیک
آنتن وایرلس میکروتیک

اکسس پوینت میکروتیک

بسیاری از روتر های میکروتیک شامل اکسس پوینت و سوئیچ هم هستند اما تمرکز اصلی اکسس پوینت های میکروتیک بر روی قابلیت اکسس پوینت است و امکانات دیگر روتر هایش را کنار ویژگی اکسس پوینت قرار داده است، برخی از مدل های اکسس پوینت های میکروتیک به شرح زیر هستند:

اکسس پوینت cAP ac میکروتیک

اکسس پوینت MikroTik cAP ac در دو باند فرکانسی ۲.۴/۵GHz می باشد و در دو ابعاد که قابلیت نصب بر روی دیوار و سقف اتاق را دارد، طراحی شده است و برای اماکنی مانند بیمارستان ها، هتل ها، فرودگاه ها و فروشگاه های بزرگ مناسب می باشد.

اکسس پوینت میکروتیک MikroTik cAP ac
اکسس پوینت میکروتیک MikroTik cAP ac

اکسس پوینت میکروتیک مدل MikroTik hAP mini

اکسس پوینت hAP mini از سری محصولات میکروتیک می باشد. این دستگاه مناسب انجام کارهای خانگی و شرکتهای کوچک هست. از ویژگی های MikroTik hAP mini دارا بودن ۳ پورت اترنت ۱۰/۱۰۰ و لایسنس سطح ۴ میکروتیک و استاندارد وایرلس ۸۰۲.۱۱b/g/n است.

اکسس پوینت میکروتیک مدل MikroTik hAP mini

اکسس پوینت میکروتیک مدل MikroTik cAP lite

cAP lite یک اکسس پوینت سقفی و دیواری است که در باند فرکانسی ۲.۴ گیگاهرتز کار می کند. این رادیو در مکان های عمومی و برای کسب و کارهایی مانند هتل ها، فرودگاه ها، مراکز خرید و … مناسب است.

cAP lite دارای کارت وایرلس داخلی است که از استاندارد ۸۰۲.۱۱b/g/n پشتیبانی می کند. همچنین این دستگاه دارای سرعت CPU 650 مگاهرتز و مدلCPU QCA9533 است.

قابل ذکر است این رادیو یک CAPsMAN حرفه ای است که از طریق آن می توان AP های دیگر را در یک نقطه مرکزی مدیریت و کنترل کرد. برخلاف نرم افزارهای کنترل کننده سنتی که باید برروی یک PC یا سیستم جداگانه ای اجرا می شد، CAPsMAN میکروتیک برروی هر RouterBoard موجود در شبکه قابل اجرا است.

اکسس پوینت میکروتیک مدل MikroTik cAP lite
اکسس پوینت میکروتیک مدل MikroTik cAP lite

اکسس پوینت میکروتیک مدل MikroTik mAP 2n

محصول mAP 2n یک اکسس پوینت با ابعاد کوچک است که برای مصارف خانگی و یا ادرات کوچک مورد استفاده قرار می گیرد، همچنین قابل حمل نیز می باشد.

این دستگاه در باند ۲.۴ گیگاهرتز کار کرده و از تکنولوژی MIMO نیز پشتیبانی می کند، قابل ذکر است استاندارد کارت وایرلس آن ۸۰۲.۱۱b/g/n است و دارای آنتن داخلی با توان ۱.۳dBi است.

از نظر سخت افزاری این اکسس پوینت دارای ۲ پورت اترنت ۱۰/۱۰۰ (پورت eth1 ورودی PoE و پورت eth2 خروجی PoE جهت روشن کردن دستگاه های دیگر) و یک پورت microUSB است.

اکسس پوینت میکروتیک مدل MikroTik mAP 2n
اکسس پوینت میکروتیک مدل MikroTik mAP 2n

ماژول های Mini GBIC میکروتیک

ماژول های SFP پورت فیبر نوری میکروتیک جهت افزایش مسافت انتقال دیتا توسط روترها طراحی شده اند که با اتصال این ماژول ها به روترها می توان مسافت انتقال دیتا را به بیش از ۱۰ کیلومتر افزایش داد. از امکانات این ماژول ها می توان به قرار دادن ماژول بدون نیاز به خاموش کردن دستگاه، استفاده آسان بدون نیاز به نصب ماژول، استفاده برای فیبر نوری Single Mode یا Multi Mode و … اشاره کرد.

ماژول فیبر نوری میکروتیک مدل MikroTik S-85DLC05D

کارت وایرلس میکروتیک

کارت های وایرلس میکروتیک از نوع کارتهای miniPCI و miniPCI-e می باشد که قابلیت نصب و راه اندازی برروی کلیه روتربردها و سیستم هایی که دارای اسلات miniPCI و miniPCI-e هستند را دارند. با استفاده از این کارت های وایرلس می توان روتربردها را به عنوان یک Access Point  و یا سرویس گیرنده در شبکه های وایرلس استفاده نمود. همچنین برروی این کارت ها کانکتورهایی تعبیه شده است که امکان اتصال به انواع آنتن ها از قبیل آنتن های میکروون، Lanbowan و … را دارا می باشند.

کارت وایرلس میکروتیک مدل MikroTik R11e-5HacT

لایسنس های میکروتیک

MikroTik چندین نوع لایسنس مختلف را برای نرم افزار RouterOS خود ارائه می دهد که برای روترهای MikroTik و یا سایر دستگاه های شبکه می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. در واقع این لایسنس ها، ویژگی ها و قابلیت های موجود در دستگاه را تعیین می‌کنند که عبارتند از:

RouterOS Level 0 (لایسنس رایگان): این لایسنس از قبل روی دستگاه های MikroTik بطور پیشفرض نصب شده است و به شما این امکان را می دهد تا از اکثر ویژگی های ضروری RouterOS استفاده نمایید.

RouterOS Level 3 (لایسنس WISP CPE): این لایسنس برای استقرار ارائه دهندگان خدمات اینترنت بی سیم (WISP) و تجهیزات محل مشتری (CPE) مورد هدف قرار می گیرد. ویژگی های پیشرفته تری را در مقایسه با مجوز سطح ۰ ارائه می دهد، از جمله ویژگی هایی مانند بریج point-to-multipoint، مدهای کلاینت بی سیم، و عملکرد پایه هات اسپات.

RouterOS Level 4 (لایسنس WISP AP): این لایسنس به طور خاص برای استقرار نقطه دسترسی (AP) است. تمام ویژگی‌های مجوز سطح ۳ را ارائه می‌کند و قابلیت‌های بیشتری مانند سیستم توزیع بی‌سیم (WDS)، بریجینگ بی‌سیم و عملکرد پیشرفته‌تر نقطه اتصال را به سیستم اضافه می‌نماید.

RouterOS Level 5 (مجوز WISP AP با Wireless Client): این لایسنس علاوه بر پشتیبانی از تمامی قابلیت های سطح ۴، از مد کلاینت بی سیم نیز پشتیبانی می‌نماید. این موضوع به دستگاه اجازه می دهد تا به عنوان یک کلاینت بی سیم برای اتصال به نقطه دسترسی دیگر عمل کند و در عین حال همچنان به عنوان یک نقطه دسترسی برای سایر کلاینت ها در دسترس باشد.

RouterOS Level 6 (لایسنس بدون محدودیت): این پیشرفته ترین لایسنس ارائه شده از سوی میکروتیک است. این لایسنس دسترسی به تمامی ویژگی ها و قابلیت های RouterOS را بدون هیچ محدودیتی فراهم می کند و برای استقرار در مقیاس بزرگ، شبکه های سازمانی و ارائه دهندگان خدمات که به انعطاف پذیری و عملکرد کامل نیاز دارند، گزینه‌ی مناسبی محسوب می‌شود.

در دسترس بودن این لایسنس ها ممکن است بسته به مدل خاص و قابلیت های سخت افزاری دستگاه MikroTik که استفاده می کنید، متفاوت باشند. علاوه بر این، میکروتیک ممکن است در آینده لایسنس های جدیدی را معرفی کند یا تغییراتی در ساختار لایسنس‌های خود ایجاد کند، از این رو توصیه می‌کنیم که دائماً وب سایت رسمی میکروتیک را بررسی کنید یا برای دریافت به‌روزترین اطلاعات با پشتیبانی نوران ارتباطات پایدار تماس بگیرید.

برای راه اندازی تمامی دیوایس های میکروتیک می توانید با خدمات شبکه آی تی پشتیبان تماس بگیرید.