DHCP چیست؟

DHCP مخفف کلمه ی Dynamic Host Configuration Protocol است و معنی لقوی آن پروتکل پیکربندی هاست به صورت داینامیک می شود.

تعریف DHCP به زبان ساده

در دنیای اینترنت و شبکه های کامپیوتری هر دستگاهی که بخواهد با دستگاه دیگر در ارتباط باشد باید یک آدرس داشته باشد. به این آدرس IP گفته می شود. حال در شبکه های کوچک می توان این آدرس دهی را به صورت دستی انجام داد، اما در شبکه های بزرگ تر به دلیل حجم کارها و تعداد کامپیوترها این کار بصورت اتوماتیک انجام می شود. از طرفی دیگر ممکن است بنابر شرایط نیاز باشد تغییراتی در آدرس دهی شبکه ایجاد شود، اگر بخواهیم این کار را نیز مجددا به صورت دستی انجام شود ممکن است خسته کننده و زمان بر باشد. در نتیجه بهتر است در هر شبکه ای این کار به صورت اتوماتیک انجام شود .

حال دستگاهی که این کار را برای ما انجام می دهند باید سرویس DHCP Server بر روی آن قابل اجرا باشد. DHCP Server وظیفه دارد به طور اتوماتیک آدرس IP را به تجهیزات شبکه نظیر کامپیوتر ها اختصاص دهد.

DHCP یکی از سرویس هایی است که زیر مجموعه پشتیبانی شبکه قرار میگیرد و برخی از شرکت ها کماکان در شبکه داخلی خود با مشکل تداخل آی پی بدلیل عدم راه اندازی درست این سرویس رو به رو هستند

هر دستگاهی است که می تواند به شبکه وصل شود و از سرویس های موجود بر روی شبکه مانند اینترنت استفاده کند را کلاینت می گویند مانند کامپیوتر ، پرینتر ، تلفن VOIP و …

عملکرد DHCP (مراحل تخصیص IP در DHCP Server) :

  • DHCP Discover: در این مرحله کلاینتی که به شبکه وصل می شود و برای برقراری ارتباط نیاز به IP Address دارد، درخواست خود را در شبکه ارسال می کند ( این درخواست به آدرس 255.255.255.255 که به آن آدرس Broadcast گفته می شود ارسال می شود.)
  • DHCP Offer: در این مرحله DHCP Server درخواست کلاینت را دریافت می کند و از دیتابیس خود یک IP Address را انتخاب و سپس آن را به کلاینت ارسال می کند.
  • DHCP Request: در این مرحله کلاینت مورد نظر IP Address را دریافت می کند و آن را در شبکه Broadcast می کند تا همان DHCP Server آن را دریافت کند و اطمینان حاصل شود که هنوز IP Address مربوطه در دسترس است
  • DHCP Ack,DHCP Nack: در این مرحله اگر هنوز IP Address مربوطه در دیتابیس DHCP Server موجود بود، آن را به کلاینت اختصاص می دهد. ولی اگر همان IP Address توسط ادمین از دیتابیس خارج شده باشد دوباره تمام مراحل بالا اتفاق می افتد تا اینکه یک IP Address به کلاینت اختصاص داده شود.

مراحل تمدید IP تخصیص داده شده در DHCP :

IP اختصاص داده شده به کلاینت مورد نظر زمان انقضایی دارد و پس از آن نیاز به تمدید دارد که همین موضوع باز مراحلی دارد که در زیر توضیح داده شده است. این موضوع در تنظیمات DHCP Server اعمال می شود

  • زمانی که 50 درصد زمان انقضا آدرس IP دیوایس مورد نظر تمام شود ، آن دیوایس اقدام به تمدید آن می کند.
  • اگر دیوایس مورد نظر موفق به تمدید آدرس IP خود نشود، زمانی که تاریخ انقضا به 75 درصد خود برسد دوباره برای تمدید آن اقدام می کند.
  • اگر باز هم دیوایس مورد نظر موفق به تمدید آدرس IP خود نشود ، زمانی که تاریخ انقضا به 86 درصد خود برسد مجدد برای تمدید آن اقدام می کند
  • و در انتها اگر باز هم موفق به تمدید آدرس IP نشود، در زمان اتمام زمان انقضا ، دیوایس مورد نظر اقدام به تمدید آدرس IP می کند.
مراحل اختصاص IP در DHCP

اگر DHCP Server در شبکه نباشد چه می شود؟

در این شرایط کلاینت یک IP Address از رنج 169.254.X.Y انتخاب می کند که به آن APIPA گفته می شود و مخفف Automatic Private IP Addressing  است

اما قبل از اختصاص IP Address انتخاب شده ، کلاینت مورد نظر آنرا در شبکه Broadcast می کند تا کلاینت دیگری در حال استفاده از آن نباشد و مشکل آدرس تکراری (IP Conflict)  در شبکه به وجود نیاید.

دیگر ویژگی های DHCP:

اگر فکر می کنید که DHCP تنها مسئول اختصاص IP Address در شبکه های کامپیوتری است اشتباه می کنید. در DHCP Server به طور معمول علاوه بر اختصاص IP Address به کلاینت ها، موارد دیگری همچون Subnet Mask, Default Gateway, Primary DNS Server, Secondary DNS Server نیز به کلاینت ها اختصاص می یابد.

رزرو کردن IP Address در DHCP Server

از دیگر ویژگی های کاربردی DHCP Server میتوان Reserve کردن IP Address را نام برد، این ویژگی برای مواقعی استفاده می شود که زمان انقضا IP Address برای کلاینی به اتمام می رسد و کلاینت مورد نظر نیز نتوانسته نسبت به تمدید آن IP Address اقدام کند ولی با این حال باز میخواهیم همان IP Address سابق به کلاینت تخصیص داده شود و تغییر نکد. این ویژگی برای زمانی که شما ویژگی خاصی را برای IP Address کلاینت مورد نظر نظیر کنترل پهنای باند اینترنت اعمال کرده اید و کلاینت مورد نظر ممکن است لپ تاپ باشد و چند روزی در مجموعه نباشد، مورد استفاده قرار بگیرد.

مشکلات DHCP Server:

سرویس DHCP مانند خیلی از سرویس های دیگر در بستر شبکه های کامپیوتری می تواند دچار مشکلاتی شود و به منظور رفع آن باید از متخصصین شبکه های کامپیوتری در این حوزه کمک گرفت، شما برای این موضوع می توانید با آی تی پشتیبان تماس بگیرید و از مشاوره رایگان ما استفاده کنید.

DHCP relaying چیست؟

در شبکه های نسبتا کوچک که یک subnet دارند، از یک رنج IP Address برای آدرس دهی استفاده می شود و در اینجا نیاری به استفاده از DHCP relaying نیست . اما در شبکه های بزرگ تر که از دو یا چند subnet استفاده می شود و به همان ترتیب از چند رنج IP برای subnet های مختلف استفاده می کنند، نیاز به استفاده از DHCP relaying است تا درخواست های DHCP از روتر ها عبور کند و به Subnet های مختلف برسد.

( Subnet به معنی بخش می باشد و منظور از اینکه می گوییم یک شبکه از چندین Subnet تشکیل شده است یعنی از چند بخش تشکیل شده است که هر بخش رنج IP متفاوتی دارد.)

سخن پایانی:

در بالا به طور خلاصه نحوه ی کارکرد DHCP را مورد بررسی قرار دادیم و درباره ی آن توضیحاتی داده شد. سوریس DHCP از سرویس های اصلی در بحث شبکه های کامپیوتری می باشد.