قبل از این بخواهیم درباره PAT بگوییم باید درباره NAT بدانید که در مقاله NAT چیست در این رابطه به طور کامل گفته شده است اما در اینجا اشاره کوتاهی به NAT می کنیم. اگر مفهوم NAT را به خوبی درک بکنید می توانید PAT را به سادگی درک بکنید.

NAT چیست؟

همانطور که گفتیم NAT عملیات ترجمه آدرس های آی پی را به یکدیگر انجام میداد. این کار در زمانی اهمیت پیدا می کرد که رنج های مختلف آی پی میخواستند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. به عنوان مثال کامپیوتری که می خواست به اینترنت متصل شود باید درخواستش از شبکه داخلی خارج میشد و به شبکه اینترنت ارسال می شد، به عبارتی روتر (و یا مودم ADSL که خود یک نوع روتر است) عملیات NAT را انجام میداد و آی پی شبکه داخلی کامپیوتر مورد نظر را به آی پی استاتیک تبدیل می کرد و اینگونه اطلاعات کامپیوتر مورد نظر می توانست به مقصد مورد نظر در اینترنت ارسال شود و جواب مربوط به کامپیوتر نیز از همین طریق و با ترجمه مجدد آی پی توسط روتر به کامپیوتر باز میگشت. اما عملیات NAT به تنهایی کافی نیست!

شما زمانی که توسط روتر و مودم خود به اینترنت متصل می شوید تنها یک آی پی عمومی به مودم شما اختصاص می یابد و تمام دستگاه های موجود در شبکه توسط همان آی پی و عملیات NAT توسط مودم به اینترنت متصل می شوند. از طرفی دیگر تجهیزاتی که در داخل شبکه دارید و قصد ارتباط با این تجهیزات از خارج شبکه داخلی و به واسطه را اینترنت دارید، هر کدام علاوه بر یک آدرس IP داخلی، یک Port نیز دارد.

عملیات NAT آی پی ها را به یکدیگر ترجمه می کند و شما فقط یک IP عمومی دارید که می تواند به واسطه NAT به یک IP خصوصی و بالعکس ترجمه شود. حال فرض کنید که میخواهید به تجهیزات مختلفی در شبکه شبکه داخلی از شبکه اینترنت متصل شوید اما بخاطر اینکه فقط یک IP عمومی دارید که می تواند تنها به یک IP خصوصی تبدیل شود. محدودیت دارید و تنها می توانید به یک دستگاه با آی پی داخلی متصل شوید. در اینجا پای PAT وسط می آید!

PAT چیست؟

PAT آمده است تا Port های مختلف را به یکدیگر تبدیل کند. تجهیزات مختلف شبکه علاوه بر اینکه از آدرس IP منحصر به فرد در شبکه استفاده می کنند، از پورت های مختلفی نیز استفاده می کنند. برخی از پورت ها در شبکه استاندارد های مختلفی دارند و برای کارهای مختلفی در شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال پورت Remote Desktop در شبکه ۳۳۸۹ است. حال فرض کنید از خارج شبکه نیاز است تا با ریموت دسکتاپ ارتباط برقرار شود در کنار دوربین ها که امکان مشاهده آن ها از بیرون شبکه به واسطه IP Static وجود دارد این اتفاق نیز بیفتد. در اینجا فقط یک آی پی استاتیک وجود دارد و دو آی پی خصوصی، آی پی استاتیک فقط می تواند به یکی از این آی پی ها تبدیل شود مگر اینکه قابلیت دیگه برای مجزا سازی وجود داشته باشد و آن Port است.

توسط PAT می توان تعیین کرد اگر با آی پی استاتیک و با پورت ۳۳۸۹ ارتباط برقرار کردید به آی پی خصوصی سرور ویندوزی و ریموت دسکتاپ وصل شوید و اگر با همان آی پی استاتیک با پورت ۳۴۵۶۷ ارتباط برقرار کردید به آی پی خصوصی با پورت ۳۴۵۶۷ متصل شوید. در اینجا پورت این قابلیت را برای ما به وجود آورده است که بین تجهیزات مختلف بتوان انتخاب کرد که به چه دستگاهی متصل شوید.

تنظیم PAT در شبکه

تعریف PAT یا همان Port Forwarding در شبکه به عهده کارشناس پشتیبانی شبکه است و شما برای ارتباطات خارج به داخل شبکه باید از ایشان بخواهید تا تنظیمات مربوطه را انجام دهد.