کابل های شبکه از زمانی که تولید شده اند نسل های مختلفی دارند که هر نسل ویژگی های مربوط به خود را دارند. اگر با خود کابل شبکه آشنایی ندارید می توانید به مقاله کابل شبکه چیست مراجعه کنید.

در این مقاله می خواهیم درباره کابل شبکه کتگوری ۶ یا همان cat6 صحبت کنیم.

در بین تمامی نسل های کابل شبکه، کابل شبکه Cat6 امروز بیشترین استفاده را در کسب و کار ها دارد. هر چند نسل های جدید تری از کابل Cat6 نیز تولید شده اند و در حال حاظر در برخی از کسب و کار ها استفاده می شوند اما کابل Cat6 بدلیل ویژگی هایی که دارد امروزه بیشتر از دیگر نسل های کابل شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه درباره این ویژگی ها صحبت می کنیم:

سرعت کابل Cat6

مهم ترین ویژگی کابل Cat6 نسبت به نسل های قبل تر سرعت بالاتر آن است. در کابل شبکه Cat6 شما می توانید سرعت انتقالی برابر با ۱۰Gbps را تا فاصله ۵۵ متری دریافت کنید. این در حالی است که بیشتر از این فاصله سرعت کاهش پیدا می کند و نهایتا می توانید سرعتی برابر با ۱Gbps را تا فاصله ۱۰۰ متری دریافت کنید.

البته که برای استفاده از این سرعت ها لازم است تا دیگر اجزای شبکه نیز از این سرعت پشتیبانی کنند. مهم ترین این تجهیزات که در دو انتهای کابل شبکه قرار میگیرند، کارت شبکه و سوئیچ شبکه هستند.

فرکانس کابل شبکه Cat6

کابل Cat6 تا فرکانس ۲۵۰Mhz را پشتیبانی می کند و عملا این فرکانس است که باعث شده است کابل شبکه Cat6 بتواند سرعت انتقال اطلاعات را تا این میزان افزایش دهد.

سرعت کابل cat6 با cat 5e

سوکت کابل Cat6

همانطور که در بالاتر گفته شد، کابل های Cat6 ضخامت بیشتری نسبت به کابل های کتگوری های قدیمی تر نظیر Cat5e دارد، در نتیجه سوکت های RJ45 کتگوری قدیمی تر به این کابل ها نمی خورد و باید از سوکت هایی استفاده کرد که برای Cat6 باشند.

سوکت کابل شبکه Cat6

از طرفی دیگر برای اتصال سوکت های کابل Cat6 به خود کابل، کار کمی سخت تر شده است و ۸ رشته به دلیل ضخامت بیشتر نسبت به نسل قبل، به سختی در کنار یکدیگر برای اتصال به سوکت باقی می مانند. برای رفع این مشکل برخی از سوکت های کابل Cat6 همراه خود قطعه ای به نام شانه دارند که می توان از آن برای کنار هم نگه داشتن این ۸ رشته در زمان اتصال به سوکت استفاده کرد.

انواع کابل Cat6

کابل های شبکه Cat6 از نظر لایه های پوشش کابلی به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود که هر کدام باید در جای خود مورد استفاده قرار بگیرد. در ادامه هر کدام از آن ها را معرفی می کنیم و به شما می گوییم که هر کدام در چه جاهایی مورد استفاده قرار میگیرند.

انواع کابل Cat6

کابل Cat6 UTP

UTP مخفف Unshielded twisted pair است که معنی آن کابل شبکه بدون شیلد می باشد. این نوع از کابل شبکه ساده ترین نوع کابل Cat6 می باشد و لایه های کمتری نسبت به انواع دیگر کابل های شبکه دارد. این ویژگی در نهایت منجر به ضخامت کم و انعطاف بیشتر آن می شود. از طرفی دیگر مقاومت این کابل نسبت به کابل های دیگر پایین تر است.

از این نوع کابل بیشتر برای ارتباطات با مسافت های کم ( معمولا زیر ۵ متر) استفاده می شود. به عنوان مثال استفاده اصلی از کابل Cat6 UTP برای اتصال دیوایس های مختلف به پچ پنل یا کیستون شبکه است. از آنجایی که این کابل انعطاف بالایی دارد و مقاومت پایینی دارد برای اتصال دستگاه های مختلف مناسب است، چرا که احتمال آسیب دیدن آن نسبت به پورت شبکه دیوایس ها در هنگام کشیدگی بیشتر است و باعث می شود پورت شبکه دیوایس ها آسیب نبیند.

کابل Cat6 UTP

از طرفی دیگر در زمانی که نوسان یا کاهش سرعت در شبکه را احساس کردید بهتر است تا این نوع کابل شبکه را از کنار کابل های برق عبور ندهید، چرا که کابل Cat6 UTP بر خلاف انواع دیگر کابل های شبکه فاقد لایه ای است که بتواند جلوی نویز های خارجی و تاثیرات آن را بگیرد.

کابل شبکه Cat6 SFTP

SFTP مخفف Shielded and Foiled Twisted Pair است که یک لایه فویل و شیلد نسبت به کابل شبکه UTP اضافه دارد. این دو لایه وظیفه جلوگیری از تاثیری نویز های خارجی بر روی کابل های شبکه را بر عهده دارند. زمانی که از کابل شبکه SFTP استفاده می شود، باید از سوکت های RJ45 که اتصال شیلد و فویل به زمین الکتیریکی را برقرار می کنند، استفاده شود تا تخلیله نویز های دریافت شده در شیلد به درستی انجام شود.

کابل Cat6 SFTP

کابل Cat6 SFTP نسبت به کابل Cat6 UTP ضخامت بیشتری دارد که در نتیجه سخت تر است و استقامت آن را افزایش پیدا کرده است. انعطاف آن نیز نسبت به Cat6 UTP کمتر است و برای اتصال دستگاه های رایج به کیستون ها و پچ پنل مناسب نیست. از این نوع کابل بیشتر برای کابل کشی در فواصل طولانی تر استفاده می شود.

کابل شبکه Cat6 STP

همانطور که می دانید کابل شبکه از هشت رشته مسی تشکیل شده است که دو به دو به یکدیگر تابیده شده اند. در کابل شبکه های STP که مخفف Shielded Twisted Pair است، یک لایه شیلد به دور هر زوج رشته پیچیده شده است. به عبارتی دیگر ۴ لایه شیلد جداگانه در این کابل وجود دارد که هر زوج رشته را محافظت می کند.

این شیلد شبیه لایه فویل است و مانند زمین الکتریکی عمل می کند تا نویز های ایجاد شده را تخلیه کند و روند ارتباط پایدار باقی می ماند. به عبارتی دیگر دلیل شیلد جداگانه بر روی هر زوج سیم برای این است که نویز هر زوج سیم بر روی زوج سیم دیگر تاثیر نگذارد.

کابل شبکه Cat6 FTP

FTP مخفف Foiled Twisted Pair است که از یک لایه شیلد (فویل) بر روی کل رشته ها برخوردار است. این کابل مانند کابل SFTP است با این تفاوت که یک لایه شیلد کمتر دارد و فقط از یک لایه فویل کلی برای جلوگیری از تاثیرات نویز های خارجی استفاده می کند.

کابل Cat6 FTP

کاربرد کابل Cat6

کابل Cat6 از لحاظ سرعت و قیمت برای اکثر کسب و کار ها می تواند بهترین انتخاب باشد چرا که سرعت آن به اندازه ای است که اکثر نیاز های انتقالی در شبکه را با سرعت قابل قبول انجام می دهد و کاربران با وجود این سرعت کندی در شبکه احساس نمی کنند. در نتیجه استفاده از کابل های نسل های بالاتر که با سرعت بیشتری می توانند اطلاعات را انتقال دهند به صرفه نیست و از نظر بسیاری از افراد اتلاف هزینه است.

تولید کابل Cat6 به سال های ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ بر می گردد و امروزه همچنان از این نوع کابل شبکه بسیار استفاده می شود. حتی شرکت های خدمات شبکه نیز استفاده از کابل Cat6 را به عنوان بهترین گزینه به کارفرمایان پیشنهاد می دهند.