حتما برای شما هم پیش آمده است که قصد خرید مودم ADSL یا VDSL را داشته اید اما با کلی اصطلاحات مختلف و همچنین مدل های مختلفی مواجه شده اید که نمی دانید کدام برای شما مناسب است . در این مقاله کامل صفر تا صد خرید مودم ADSL و VDSL را به شما می گوییم تا بتوانید با توجه به نیاز و بودجه خود مودم ADSL و یا VDSL تهیه نمایید.

همچنین شما می توانید در صورت استفاده از خدمات پشتیبانی شبکه از کارشناس شبکه بخواهید تا مودم مناسب برای مجموعه شما را تهیه کند تا دیگر خود نیاز به مطالعه منابع مختلف و صرف زمان زیاد برای این موضوع نباشید.

مودم ADSL و VDSL چیست؟

مودم ADSL و VDSL در کل یک نوع روتر است . روتر باعث ارتباط یک شبکه به شبکه ی دیگر می شود. به عبارتی شما در خانه یا محل کار خود یک شبکه متشکل از تعدادی کامپیوتر و موبایل دارید که میخواهید آن را به شبکه ی اینترنت وصل کنید، هر دوی آن ها یک شبکه هستند ولی اندازه ی آن ها متفاوت است! شبکه خانگی شما می تواند نهایت شامل ۵ تا ۱۰ تا کلاینت ( کامپیوتر و موبایل ) شود و همچنین شبکه ی محل کار شما می تواند شامل ۲۰ تا ۱۰۰۰ تا کلاینت شود . ولی شبکه ی اینترنت تشکیل شده از میلیون ها کلاینت و دستگاهی که باعث ارتباط شبکه ما با شبکه اینترنت یا هر شبکه ی دیگری می شود روتر نام دارد . مودم ها نوعی از روتر هستند که به واسطه تکنولوژی هایی که در آن ها وجود دارند باعث ارتباط شبکه ما با شبکه ی اینترنت می شوند

امکانات مودم ADSL و VDSL

مودم های ADSL و VDSL با توجه به مدل می توانند شامل چند بخش شوند. برخی از مودم های ADSL و VDSL شامل تکنولوژی هایی از جمله سوئیچ – اکسزپوینت – پورت USB می شوند که خود این تکنولوژی ها انواع مختلفی دارند که در ادامه درباره ی آن ها توضیح داده می شود.

تفاوت تکنولوژی ADSL و VDSL

مهم ترین تفاوت این دو نوع تکنولوژی سرعت ارتباطی آن ها است ، در فناوری ADSL شما می توانید نهایت سرعت دانلودی برابر با ۱۶Mbps داشته باشید و همچنین نهایت سرعت آپلودی برابر با ۱Mbps، که این سرعت ها با توجه به عواملی نظیر نویز خط ، منطقه جغرافیایی و فاصله ی شما تا مرکز مخابرات می تواند کاهش یابد.

تفاوت فرکانس ۲.۴ و ۵ در مودم های ADSL و VDSL

تفاوت فرکانس های ۲.۴Ghz و ۵Ghz به طور کلی به چند مورد بر میگرد:

  • محدوده پوشش دهی:

هر چقدر فرکانس افزایش پیدا کند محدوده پوشش دهی کاهش پیدا می کند. در نتیجه باند فرکانس ۵Ghz در مودم های ADSL و VDSL محدوده پوشش دهی ضعیف تری را نسبت به باند ۲.۴Ghz ارائه می دهد.

  • تداخل سیگنال:

اکثر دستگاه های بیسیم خانگی نظیر تلفن بیسیم و ماکروویو از فرکانس ۲.۴Ghz استفاده می کنند و همین موضوع ممکن است باعث اختلال امواج مودم های ADSL و VDSL در باند ۲.۴Ghz با این دستگاه ها شود.

  • سرعت ارتباط:

سرعت اتصال در باند فرکانس ۵Ghz بسیار بیشتر از باند ۲.۴Ghz است.

  • هزینه:

مودم های ADSL و VDSL که از فرکانس ۵Ghz استفاده می کنند هزینه ی بیشتری نسبت به آن هایی که از فرکانس ۲.۴Ghz استفاده می کنند دارند.

قابلیت اکسزپوینت در مودم ADSL و VDSL

اکسزپوینت به زبان ساده همان وای فای هست که موبایل ها و کامپیوتر ها می توانند به صورت بیسیم به مودم وصل شوند و از اینترنت استفاده کنند . اما تکنولوژی وایرلس که به واسطه سخت افزار اکسزپوینت بر روی اکثر مودم ها قرار داده شده است انواع مختلفی دارد که باعث تفاوت قیمت انواع مودم ها از یکدیگر می شود. در ادامه انواع تکنولوژی وایرلس را با یکدیگر مقایسه می کنیم و مزایا و معایب هر کدام را می گوییم.

وایرلس ۸۰۲/۱۱b:

این استاندارد از فرکانس ۲.۴Ghz استفاده می کند. در این نوع از استاندارد حداکثر سرعت اتصال کاربران به مودم ۲۲Mbps است.

وایرلس ۸۰۲/۱۱g:

این استاندارد از فرکانس ۲.۴Ghz استفاده می کند. در این نوع از استاندارد وای فای حداکثر سرعت اتصال کاربران به مودم ۵۴Mbps است

وایرلس ۸۰۲/۱۱n:

این استاندارد از فرکانس ۲.۴Ghz و ۵Ghz استفاده می کند. در این نوع از استاندارد وای فای حداکثر سرعت اتصال کاربران به مودم ۶۰۰Mbps است

وایرلس ۸۰۲/۱۱ac:

این استاندارد از فرکانس ۵Ghz استفاده می کند. در این نوع از استاندارد وای فای حداکثر سرعت اتصال کاربران به مودم ۱۷۵۰Mbps است

قابلیت سوئیچ در مودم ADSL و VDSL

مودم های ADSL و VDSL بین ۱ تا ۵ پورت LAN دارند. اما به نظر شما چه نیازی بود که از ۵ تا پورت Lan در مودم استفاده شود؟ مگر همان ۱ پورت Lan کافی نبود. شاید خیلی از کاربران از همان ۱ پورت Lan هم برای ارتباط کابلی دیوایس خود با مودم استفاده نکنند و همه با وای فای به مودم متصل شوند و از اینترنت استفاده کنند!

واقعیت این است که با وجود پیشرفت تکنولوژی در فناوری وایرلس طی سالیان اخیر، باز هم هیچ فناوری نتوانسته است همانند کابل سرعت و کیفیت ارتباط را حفظ کند. به همین دلیل در اکثر مودم های ADSL حداقل یک پورت Lan را قرار می دهند تا کاربر بتواند به واسطه آن با سرعت و کیفیت بالا حتی در مسافت های طولانی به راحتی از اینترنت استفاده کند. حتی در ارزان ترین مودم های ADSL و VDSL می توانید جای خالی فناوری وایرلس را بر روی آن ها حس کنید اما همیشه کارخانه سازمنده حداقل یک پورت Lan بر روی مودم ADSL و VDSL قرار میدهد.

اما سوال ما در اینجا این است که چرا در برخی مودم ها از ۴ و ۵ پورت Lan هم استفاده می شود؟

برخی از شرکت های تولید کننده مودم های ADSL و VDSL بدلیل افزایش امکانات برای کاربران نهایی از چند پورت Lan استفاده می کنند تا در صورت نیاز تعداد بیشتری از کاربران بتوانند توسط پورت Lan و به صورت کابلی به مودم ADSL یا VDSL وصل شوند و از اینترنت استفاده بکنند . به عبارتی بر روی مودم ، تکنولوژی سوئیچ را هم قرار داده اند.

پورت USB بر روی مودم ADSL و VDSL

دلیل استفاده از پورت USB می تواند چند تا گزینه باشد

مورد استفاده اول اتصال مودم ۳G و LTE به مودم ADSL است ، اما این کار چه مزیتی دارد؟ مگر نمی توان از مودم ۳G یا LTE به صورت جداگانه استفاده کرد؟

اشتراک مودم ۳G و LTE بر روی مودم ADSL  و VDSL

در واقعیت برخی از مودم های ۳G و LTE هستند که تنها به پورت USB وصل می شوند و فاقد تکنولوژی وایرلس هستند. در نهایت تنها یک دوایس که پورت USB داشته باشد می تواند از آن استفاده کند. با اتصال آن ها به مودم های ADSL و VDSL می توان به واسطه تکنولوژی سوئیچ و اکسزپوینت، می توان مودم ۳G و LTE را به اشتراک گذاشت تا چند نفر بتوانند بتوانند به آن وصل شوند و از ارتباط اینترنت استفاده کنند.

دلیل دیگر این موضوع بحث بکاپ ارتباطی است ، شما می توانید به واسطه مودم های ADSL و VDSL که قابلیت اتصال مودم ۳G و LTE را بر روی خود دارا می باشند. در زمان قطع ارتباط اینترنت کابلی ، از ارتباط اینترنت ۳G و LTE استفاده کرد.

اشتراک گذاری هارد و فلش بر روی مودم ADSL و VDSL

دیگر استفاده پورت USB بر روی مودم ADSL و VDSL ، اشتراک گذاری منبع ذخیره سازی اطلاعات است. برای مثال شما یک فلش دارید که حاوی تعدادی فایل است و میخواهید آن فایل ها را همزمان بر روی چند تا دستگاه استفاده کنید ، همچنین این فایل ها به مرور تغییر می کنند و شما نمی خواهید به طور منظم فلش را به دستگاه های دیگر وصل کنید و اطلاعات را به آن ها منتقل کنید. به عبارتی اشتراک این فلش کار را برای شما ساده کرده است

اشتراک گذاری پرینتر بر روی مودم ADSL و VDSL

استفاده دیگر پورت USB بر روی مودم ADSL و VDSL ، اشتراک گذاری دستگاه هایی همانند پرینتر است. اگر شما بخواهید یک دستگاه پرینتر را بر روی چند دیوایس استفاده کنید ، باید آن را ابتدا به یک دیوایس وصل کنید، آن را به اشتراک بگذارید تا دیگر دستگاه ها نیز بتوانند از آن استفاده کنند. اما نکته ای که در اینجا وجود دارد برای استفاده دیگر دیوایس ها از پرینتر حتما باید دیوایسی که پرینتر به طور مستقیم و با کابل USB به آن متصل شده است روشن باشد!

در این حالت اگر دستگاه پرینتر به مودم ADSL و VDSL وصل باشد، دیگر نیازی به روشن ماندن و یا وجود داشتن دیوایسی دیگر نیست ، چرا که مودم ADSL و VDSL به طور عادی همیشه روشن هست.

VPN Client بر روی مودم

یکی دیگر از قابلیت های کاربردی مودم های ADSL و VDSL که تنها در برخی از مدل ها وجود دارد، VPN Client هست. توسط این قابلیت می توان با ارتباطی امن به شبکه ای دیگر متصل شد. کاربرد این قابلیت در بحث دورکاری است. به عبارتی دیگر در بخری از مجموعه ها برای اتصال در خارج از مجموعه به داخل مجموعه و استفاده از سرویس های داخل مجموعه می بایستی از VPN Client بر روی کامپیوتر ها استفاده کرد ، حال توسط این قابلیت دیگر نیازی به انجام آن بر روی کامپیوتر نیستید. بلکه می توان در داخل خود مودم این موضوع را پیاده سازی کرد.