شاید تا به حال بارها کلمه پشتیبان شبکه یا پشتیبان آی تی به گوش شما خطور کرده باشد ولی دقیقا ندانید به چه منظور است و یا هدف از به کارگیری آن چیست. زمانی که از خدمات شبکه استفاده می کنید، نیاز است تا به موارد مختلفی توجه داشته باشید. بر روی این خدمات باید نظارت کاملی وجود داشته باشد و این کار بر عهده پشتیبان it و یا به اصطلاح کارشناس شبکه خواهد بود. اهمیت مانیتورینگ و نظارت بر روی شبکه بسیار بالا است و هر کسی نمی تواند این کار را به درستی انجام دهد.
پس یک مدیر شبکه (sysadmin) با توجه به تخصصی که دارد، می تواند به صورت کامل مسئولیت این امر را بر عهده بگیرد. در این مطلب قصد داریم تا به شرح وظایف یک کارشناس شبکه بپردازیم؛ پس برای آشنایی کامل با این موضوع تا انتها ما را دنبال کنید.
وظایف پشتیبان شبکه چیست؟
یک کارشناس پشتیبان شبکه وظایف مختلفی را بر عهده دارد. فرد برای انجام هر کدام از این مسئولیت ها نیازمند بهره مندی از توانایی ها و تخصص های گوناگون است. در ابتدا می خواهیم به شرح مهم ترین وظایف مدیر شبکه (Network Specialist) بپردازیم و سپس توانایی ها را با شما به اشتراک بگذاریم. از جمله مهم ترین وظایف و مسئولیت هایی که پشتیبان و کارشناس شبکه باید به انجام آن ها بپردازد، شامل گزینه های زیر می شوند:
۱. نظارت بر کارکرد تجهیزات شبکه
یک شبکه ی کامپیوتری در ابتدا باید به صورت استاندارد راه اندازی و پیاده سازی شود که این موضوع وابسته به نرم افزار و سخت افزار مناسب است. حال برای اینکه این شبکه کامپیوتری بهترین عملکرد را از خود به نمایش بگذارید، نیازمند مانیتورینگ همیشگی تمامی تجهیزات موجود است تا به درستی کار کند. در این لحظه از کجا باید متوجه شویم که شبکه به خوبی کار می کند؟ بررسی به روز رسانی ها و تعویض کردن سخت افزارها و یا نرم افزار کاری است که کارشناس شبکه باید مسئولیت انجام آن را بر عهده بگیرد. پس نظارت بر تجهیزات شبکه از اصلی ترین وظایف یک پشتیبان به حساب می آید.
۲. بررسی و نظارت بر ارتباطات
از دیگر وظایفی که یک پشتیبان شبکه باید به خوبی از پس انجام آن بر بیاید، بررسی و نظارت بر ارتباطات است. هر کدام از راه های ارتباطی موجود باید بهترین عملکرد و سرعت را داشته باشند. زمانی که نظارت کامل بر روی این موضوع وجود داشته باشد، بدین معناست که یک شبکه ی کامپیوتری با حداکثر عملکرد و سرعت در حال کار می باشد. یک پشتیبان شکبه این مسئولیت و وظیفه را بر عهده دارد تا به صورت منظم و دائمی بر روی راه های ارتباطی نظارت داشته باشد و این اطمینان را ایجاد کند که داده ها کاملا درست و به موقع انتقال داده می شوند. این موضوع بسیار پراهمیت بوده و مدیر آی تی (IT Manager) و یا تیم آی تی باید به خوبی آن را به انجام برساند.
۳. ارائه گزارش منظم از نحوه عملکرد شبکه
سومین وظیفه ای که یک پشتیبان شبکه باید به انجام برساند، ارائه دادن گزارش منظم از نحوه عملکرد شبکه است. یک پشتیبان باید به صورت منظم بر روی عملکرد شبکه شما نظارت داشته باشد. در این صورت می تواند با توجه به بازه های زمانی مختلف، یک گزارش درست را ارائه دهد.
از جمله نظارت هایی که یک پشتیبان و یا کارشناس شبکه باید داشته باشد، می توانیم به مواردی همچون سرعت اجرای دستورالعمل های مختلف بر روی کامپیوتر، سرور ها و تجهیزات مرتبط و همچنین میزان پهنای باندی که هر نرم افزار و سخت افزار از آن استفاده می کند و… اشاره داشته باشیم. ارائه یک گزارش درست باعث خواهد شد تا بتوانید مشکلات احتمالی و یا موجود را شناسایی کرده و سپس در سریع ترین زمان ممکن نسبت به برطرف کردن آن ها اقدامات لازم را به انجام برسانید. فرسودگی و یا تغییرات مورد نیاز در بین مشکلات موجود جای داده می شوند.
۴. پیش بینی نیازهای احتمالی شبکه در آینده
از دیگر وظایفی که بر عهده یک پشتیبان و کارشناس شبکه گذاشته می شود، این بوده که به پیش بینی نیازهای احتمالی شبکه در آینده بپردازد. در زمان طراحی ممکن است با چالش های گوناگونی رو به رو شویم. هر کدام از این چالش ها بسیار حائز اهمیت هستند و نباید نسبت به آن ها غافل بود. نیاز مجموعه در سال های آتی در بین این چالش ها جای داده می شود که مستلزم توجه بالایی است. نیازهای مجموعه می توانند بر اساس پارامترها و متغیرهای مختلفی دستخوش تغییر شوند.
از جمله این پارامترها می توانیم به کم یا زیاد شدن تعداد کارمندان و یا اضافه شدن خدمات جدید و متنوع اشاره داشته باشیم. دلیل هر چه باشد، یک اصل ثابت وجود دارد و آن این بوده که بتوان در هر شرایطی با این تغییرات احتمالی کنار آمد و بهترین پاسخ ها را نسبت به آن ها داد. زمانی که این تغییرات به وجود بیایند، روند طراحی شبکه نیز متفاوت خواهد بود. یک کارشناس IT خوب باید بتواند تمامی نیازهای احتمالی که یک مجموعه ممکن است با آن ها مواجه شود را شناسایی کند و سپس با توجه به مسئولیتی که دارد، اجرای شبکه را در بهترین شکل ممکن بر عهده بگیرد.
کارشناس آی تی و وظایف آن
پیش از آنکه به بررسی مهارت های یک پشتیبان بپردازیم، بد نیست با کارشناس آی تی نیز آشنایی پیدا کنیم. در واقع می توانیم از کارشناس ای تی نیز به عنوان یک متخصص شبکه یاد کنیم. این کارشناس باید به تجزیه و تحلیل شبکه بپردازد و کارهای مدیریت سیستم را در بهترین شکل ممکن به انجام برساند. در واقع اگر بخواهیم به شرح کلی وظایف کارشناس آی تی بپردازیم، از مهم ترین مواردی که باید ذکر کنیم، گزینه های زیر را شامل می شوند:
- کسب اطمینان لازم از امنیت اطلاعات
- مدیریت کردن بانک اطلاعاتی
- مدیریت کردن وب
همچنین یک کارشناس IT برای اینکه بتواند به این مسئولیت ها رسیدگی کند، باید از مهارت های گوناگونی برخوردار باشد. این مهارت ها بسیار گسترده بوده و برخورداری از تمامی آن ها، شانس شما را برای استخدام افزایش می دهد. آشنایی با سیستم عامل های مختلف مانند ویندوز و لینوکس، توانایی کار با سیستم، توانایی پشتیبانی فنی و… در بین این مهارت های جای داده می شوند. در ادامه به بررسی گسترده تری از مهارت های پشتیبان شبکه خواهیم پرداخت. پس در ادامه نیز ما را همراهی کنید.
مهارت های فنی و غیر فنی یک پشتیبان شبکه چیست؟
مهارت های یک پشتیبان و یا کارشناس نتورک به دو دسته فنی و غیر فنی تقسیم بندی می شوند. در واقع می توانیم از مهارت های غیر فنی تحت عنوان مهارت های فردی نیز یاد کنیم. هر کدام از این مهارت ها بسیار حائز اهمیت بوده و پشتیبانان شبکه باید بر روی آن ها کار کنند تا بتوانند بهترین عملکرد را در پشتیبانی شبکه از خود به نمایش بگذارند. در ادامه این مهارت ها را با شما به اشتراک خواهیم گذاشت تا بتوانید به تقویت آن ها در خود بپردازید.
مهارت های فردی یا غیر فنی
از مهارت های فردی کارشناس شبکه (Soft Skill) می توانیم به عنوان یک عامل مهم در موفقیت کارشناس پشتیبانی شبکه یاد کنیم؛ به همین علت نیاز است تا هر فردی که در این حوزه قدم می گذارد، تمامی تلاش خود را برای تقویت آن ها به کار گیرد. از مهم ترین این مهارت ها می توانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:
- قدرت تصمیم گیری بسیار مهم است؛ یک کارشناس و پشتیبان باید بتواند در شرایط بسیار حساس تصمیم گیری های درستی را انجام دهد.
- بالا بودن مهارت های ارتباطی و یا روابط عمومی بسیار بالا، در این حوزه بسیار اهمیت دارد و در بین مهم ترین مهارت فردی جای می گیرد.
- بالا بودن دقت و تمرکز زیاد از دیگر مهارت های فردی مورد نیاز یک کارشناس IT است.
- یک متخصص شبکه در شرایط حساس و وجود مشکلات مختلف باید این قدرت را داشته باشد تا به مدیریت آن ها بپردازد و سپس راه حل های ویژه ای را پیشنهاد دهد. در واقع تمامی مشکلات باید حل شوند.
- یک متخصص شبکه باید این توانایی را داشته باشد تا به دیگران نیز دانش خود را آموزش دهد.
- کار کردن در حوزه فناوری اطلاعات به علاقه نیاز دارد. یک متخصص فعال شبکه باید این علاقه را در خود مشاهده کند.
- همچنین لازم به ذکر است که به خاطر گسترده بودن این حوزه، پشتیبانان شبکه باید به صورت دائمی دانش خود را به روز کنند.
گزینه هایی که ذکر کردیم در بین مهم ترین مهارت های فردی و یا غیر فنی جای می گیرند که یک متخصص شبکه باید از آن ها برخوردار باشد. در ادامه به بررسی مهارت های فنی خواهیم پرداخت.
مهارت های فنی
حالا که با انواع مهارت های غیر فنی آشنا شدید، نیاز است تا اطلاعات جامعی را در رابطه با مهارت های فنی یک پشتیبان شبکه نیز به دست بیاورید که تک تک آن ها از اهمیت بالایی برخوردار هستند. این مهارت ها شامل گزینه های زیر می شوند:
- یک کارشناس باید تسلط کاملی را بر شبکه های کامپیوتری داشته باشد
- داشتن تسلط و آشنایی با مفاهیم مایکروسافت جزو الزامات قرار می گیرد
- تسلط داشتن به مباحث مربوط به امنیت شبکه نیز بسیار ضروری است
- فرد باید آشنایی کاملی را با نرم افزارهای کاربردی داشته باشد
- داشتن تسلط با مفاهیم مسیریابی (Routing) در بین گزینه های ضروری دیگر جای داده می شود
- تسلط داشتن به سخت افزار کامپیوتر (Computer Hardwares) نیز حیاتی و ضروری است و نباید به هیچ عنوان از آن غافل شد
- همچنین یک متخصص شبکه باید بتواند انواع تجهیزات شبکه را به صورت اصولی و درست نصب و راه اندازی کند
پس در یک نگاه کلی می توانیم اینطور بیان کنیم که اگر فرد از تمامی مهارت های فنی و غیر فنی برخوردار باشد، بدون شک می تواند در حوزه مربوطه به موفقیت برسد و رشد بسیار زیادی را در خود و مجموعه ای که در آن فعالیت دارد، مشاهده کند.
یک پشتیبان شبکه چه ویژگی هایی دارد؟
فردی که در حوزه پشتیبانی شبکه مشغول به فعالیت است، باید از ویژگی های مختلفی بهره مند باشد. این ویژگی ها به او کمک خواهد کرد تا به وظایف خود رسیدگی کند. مهم ترین این ویژگی ها شامل گزینه های زیر می شوند:
- این افراد می توانند کارها را به خوبی اولویت بندی و سازماندهی کنند
- این افراد می توانند به صورت همزمان چندین کار را با هم انجام دهند
- تسلط داشتن به مهارت های رایانه ای و شبکه ای از دیگر ویژگی های پشتیبانان شبکه است
- مهارت های حل مسئله در این افراد بسیار بالا است
- این افراد می توانند به بررسی جنبه هایی بپردازند که منجر بروز انواع مشکلات می شوند
- این افراد از این قابلیت برخوردار هستند تا مشکلات را به صورت کاملا ساده بیان کنند
- صبور و آرام بودن از دیگر ویژگی های یک پشتیبان شبکه است
- توانایی مدیریت بحران را می توانید در این دسته از افراد به خوبی مشاهده کنید
این ویژگی ها باعث خواهند شد تا یک کارشناس شبکه بتواند وظایف محول شده بر دوش خود را به درستی و با بهترین کیفیت ممکن به انجام برساند.
اهمیت تجربه کاری یک پشتیبان شبکه
بدون شک هر فردی باید از جایی شروع کند و پشتیبان شبکه نیز این قاعده مستثنی نیست ولی به طور کلی سازمان ها و شرکت های بسیار بزرگ ترجیح می دهند از افرادی برای کنترل و مانتورینگ شبکه های خود بهره ببرند که تجربه کافی را در زمینه کارشناسی داشته باشند. هر چقدر یک فرد از تجربه کاری بالاتری برخوردار باشد، بهتر می تواند مشکلات را شناسایی کرده و برای آن ها راه حل تعیین کند. همچنین افراد با تجربه در برابر مشکلات محکم تر هستند و در شرایط حساس راحت تری تصمیم گیری خواهند کرد؛ از این رو می توانیم اینطور بیان کنیم که تجربه کاری بالا می تواند عملکرد ویژه تری را با خود به همراه داشته باشد.
اهمیت دانش فنی یک کارشناس شبکه
یکی از مهم ترین اصولی که کارشناس شبکه باید از آن برخوردار باشد، دانش بالا است. به طور کلی این دسته از افراد باید دائما به فکر به روز رسانی دانش خود باشند تا بتوانند بهترین عملکرد را از خود به نمایش بگذارند. دانش بیشتر به کمک کارشناسان شبکه خواهد آمد تا آن ها بتوانند با اعتماد به نفس و آمادگی بیشتری وظایف خود را به انجام برسانند. زمانی که یک کارشناس آی تی قصد استخدام و مشغول به کار شدن را داشته باشد، نیاز دارد تا تمامی تلاش خود را برای تقویت و به روز رسانی دانش و علم خود به کار بگیرد.
تحصیلات متخصص شبکه به چه صورت است؟
از دیگر مواردی که بسیار مهم و حائز اهمیت بوده، تحصیلات متخصص شبکه است. اگر شما قصد دارید تا به پشتیبانی شبکه به عنوان یک کار آینده دار نگاه کنید، نیاز است تا تحصیلات مربوطه داشته باشید. اگر به دنبال رشته مناسب هستید، باید بگوییم می توانید در گرایش های مربوط به رشته مهندسی کامپیوتر مشغول به تحصیل شوید. از جمله این گرایش ها می توانیم به رشته سخت افزار، نرم افزار، فناوری اطلاعات یا آی تی، علوم کامپیوتر و… اشاره داشته باشیم.
به طور کلی باید به شما بگوییم هر چند تحصیلات اهمیت بالایی دارد ولی چیزی که باعث خواهد شد تا یک پشتیبان شبکه درجات موفقیت را به سرعت طی کند، دانش و علم او است. مهارت های فنی نیز در این باره اهمیت دارد؛ برای تقویت مهارت های فنی خود می توانید در دوره های مربوطه شرکت داشته باشید. همچنین لازم به ذکر است که اگر می خواهید بهترین عملکرد را در این زمینه از خودتان به نمایش بگذارید، آشنایی نسبی با زبان انگلیسی کمک بزرگی برای شما خواهد بود؛ پس از یادگیری و دنبال کردن آن به هیچ عنوان غافل نشوید.
ما در آی تی پشتیبان بر روی این موضوع توجه بسیار زیادی داریم چرا که تنها موضوعی که باعث می شود کارشناسان شبکه به بهترین شکل ممکن بتوانند کار خود در طولانی مدت به انجام برساند همین است.
چه مکان هایی به پشتیبان شبکه نیاز دارند و چگونه می توان یک کارشناس شبکه خوب را پیدا کرد؟
تمامی افراد و مکان هایی که می خواهند از بروز انواع مشکلات کامپیوتری جلوگیری کنند، می توانند از یک پشتیبان بهره ببرند. در صورتی بروز خطا این افراد با دانش و تخصص خود می توانند در سریع ترین زمان ممکن به حل این مشکلات بپردازند. شرکت ها برای پیدا کردن کارشناس و متخصص شبکه می توانند بعد از انتشار آگهی استخدام، مهارت های فردی و غیر فنی آن ها را محک بزنند. همچنین می توان به صورت آزمایشی با این دسته از افراد کار کرد تا بتوانند به صورت کامل رضایت کارفرما را به دست آورند.
سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم تا به بررسی پشتیبان شبکه بپردازیم. این افراد با تخصصی که دارند می توانند کمک بزرگی برای سازمان ها و شرکت های مختلف باشند. وظایف کارشناس IT شامل موارد مختلفی می شوند که هر کدام درجه خاصی از اهمیت را به خود اختصاص داده اند. یک کارشناس باید به خوبی این وظایف را انجام دهد و از هیچ کمکی برای پیشبرد اهداف غافل نشود. همچنین موارد مختلف دیگری نیز وجود دارند که در رابطه با این افراد از اهمیت بالایی برخوردار است.
میزان تحصیلات، تجربه کاری، میزان دانش و… در بین این موارد جای می گیرند. همچنین در این مطلب سعی کردیم تا شما را با مهارت های فردی و غیر فردی این دسته از افراد آشنا کنیم تا اگر قصد ورود به آن حوزه را دارید، از آمادگی کاملی برخوردار باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با آی تی پشتیبان در ارتباط باشید. با تماس با این مجموعه می توانید اطلاعات کاملی را در رابطه با تعرفه پشتیبانی شبکه و قرارداد پشتیبانی شبکه به دست آورید.
ثبت ديدگاه