DNS چیست؟
DNS یکی از موارد بسیار کاربردی در فضای شبکه های کامپیوتری و اینترنت است. DNS مخفف کلمه Domain Name Server است و معنی لقوی آن سیستم نام دامنه است.
برای اینکه درباره ی DNS صحبت کنیم ابتدا باید درباره ی IP بدانیم، بعد تر مقاله ای درباره ی IP در آی تی پشتیبان منتشر خواهیم کرد اما اگر بخواهیم به طور خلاصه درباره ی IP صحبت کنیم می توانیم بگوییم که IP یک عدد می باشد که مانند یک آدرس یا شماره تلفن است که برای هر شخص متفاوت است .
اگر بخواهیم بیشتر توضیح دهیم می تونیم یک مثال بزنیم. کانتکت های گوشی خود را ببینید، هر کسی به طور میانگین در گوشی خود ۲۰۰ تا شماره تلفن دارد اما آیا همه ی ۲۰۰ شماره تلفن را به تنهایی حفظ است؟ مسلما خیر ، اصولا همه افراد شماره تلفن کسانی را که میخواهند در گوشی خود ذخیره کنند ، با اسم این کار را انجام می دهند ، به عبارتی علاوه بر ذخیره شماره اسمی را نیز برای آن دخیره می کنند و زمانی که میخواهند یک شماره را شماره گیری کنند از اسمی که همراه با آن شماره ذخیره کرده اند استفاده می کنند ولی در نهایت شماره آن شخص برای شماره گیری استفاده می شود ، درست است که شما در گوشی خود اسم را انتخاب می کنید ولی در واقعیت شماره آن شخص گرفته می شود . DNS هم در دنیای اینترنت و شبکه به همین صورت است ، در دنیای اینترنت هر سایتی یک IP دارد و IP ورژن ۴ از ۱۲ عدد تشکیل شده است و اگر بخواهیم IP هر سایت را به ذهن بسپاریم این کار سخت می شود ، پس در اینجا هم برای بخاطر سپردن IP از اسم استفاده می کنیم و اسم آن سایت را در نوار آدرس مرورگر خود وارد می کنید. این اسم توسط DNS Server به IP تبدیل می شود و به عبارتی IP آن سایت فراخوانی می شود ولی ما در واقعیت تنها اسم سایت را برای رفتن به آن سایت استفاده کرده ایم.
در برخی از کاربرد ها لازم است تا IP نیز به اسم تبدیل شود که تنها در برخی نرم افزارهای خاص نظیر VMWare Vcenter استفاده می شود.
DNS Server چیست؟
DNS Server همان دفترچه تلفن ما در اینترنت است که IP ها و Name ها در آن ذخیره شده اند. در هر شبکه ای یک یا چند DNS Server وجود دارد ، حال این شبکه می تواند شبکه کامپیوتری داخلی یک مجموعه باشد و یا شبکه اینترنت باشد.
این سرویس یکی از سرویس های اصلی در شبکه های کامپیوتری محسوب می شود و وظیفه پشتیبانی شبکه است تا آن را به درستی تنظیم کند و در صورت بروز ایراد در آن، کارشناس پشتیبانی وظیفه رفع مشکل به وجود آمده را بر عهده دارد
مراحل کار DNS در اینترنت:
زمانی که شما اسم سایتی را در مروگر خود جستجو می کنید، این اسم باید توسط DNS Server به IP تبدیل شود .
۱-در ابتدا درخواست DNS به DNS Server شبکه داخلی شما ( اگر در یک مجموعه ای که شبکه داخلی دارد) فرستاده می شود و در صورت موجود بودن IP آن Name به شما پاسخ داده می شود.
۲-اگر IP سایت مورد نظر شما در DNS شبکه داخلی شما موجود نباشد ، درخواست شما به DNS Server شرکت ارائه دهنده اینترنت شما (ISP) فرستاده می شود.
۳-و اگر باز هم IP سایت مورد نظر شما در DNS Server شرکت ارائه دهنده اینترنت شما موجود نباشد این بار درخواست DNS به DNS Server بالاتری نظیر گوگل فرستاده می شود.
در نهایت این مراحل یکی پس از دیگری اتفاق می افتد و اگر اسم سایت شما در هیچ یک از DNS Server های موجود در جهان وجود نداشته باشد، به شما پیغامی مبنی بر موجود نبودن IP و Name شما نمایش داده می شود
نکته: باید توجه کرد که اگر بر فرض مثال درخواست DNS شما در DNS Server شرکت ارائه دهنده اینترنت موجود نباشد و آن DNS Server درخواست خود را از DNS Server گوگل بکند ، جواب دریافتی را برای مدت تعیین شده ای در حافظه (Cache) خود نگهداری می کند تا اگر دوباره نیاز به این درخواست بود این مراحل دوباره تکرار نشود و مسیر کوتاه تری برای دفعات بعدی برای پاسخ به این درخواست طی شود و سرعت پاسخ دهی نیز بیشتر شود.
چگونگی دیدن DNS Server در ویندوز
شما می تواند با باز کردن Command Prompt در ویندوز و تایپ دستور ipconfig /all به اطلاعات IP دسترسی داشته باشید.
Zone File در DNS چیست ؟
Zone File همان دیتابیس DNS است که در آن IP ها و Name ها ذخیره می شوند.
سخن پایانی:
DNS Server یکی از مهم ترین و کاربردی ترین سرویس ها در شبکه های کامپیوتری است که وجود آن برای هر شبکه ای انکار ناپذیر است. از طرفی DNS مانند همه ی سرویس های موجود در شبکه های کامپیوتری است اگر به درستی راه اندازی نشده باشد می تواند دچار مشکلاتی شود که باعث به وجود آمدن اختلال در شبکه های کامپیوتری می شود. آی تی پشتیبان می تواند در راه اندازی و رفع مشکلات DNS Server ها در مجموعه ها شما را بی نیاز کند.
ثبت ديدگاه