ساتا SATA مخفف Serial Advanced Technology Attachment است که به آن  در برخی موارد Serial ATA هم گفته می شود. SATA یک رابط است که از آن برای خواندن اطلاعات از روی دستگاه های ذخیره سازی مثل SSD و هارد دیسک و همچنین نوشتن اطلاعات بر روی آن ها مورد استفاده قرار می گیرد. این رابط در بسیاری از دستگاه ها همچون کامپیوتر ها و لپ تاپ ها، سرور ها و کنسول های بازی مورد استفاده قرار میگیرد.

انواع دستگاه های ساتا (SATA)

دستگاه های ذخیره سازی که پورت SATA بر روی آن ها وجود دارد به دو نوع تقسیم بندی می شوند:

به طور رایج هارد دیسک های ساتا که در کامپیوتر های دسکتاپ مورد استفاده قرار میگیرند به هارد دیسک های ۳.۵ اینچی شناخته می شوند. دلیل این نام گذاری صفحه ی اطلاعات آن هاست که ۳.۵ اینچ است. به عبارتی طول فیزیکی این هارد دیسک ها برابر با ۵.۷۹ اینچ و عرض آن ها برابر با ۴ اینچ است.

پورت ساتا (SATA) در هارد 3.5

نوع دیگر هارد دیسک ها به ۲.۵ اینچی رایج است که به هارد دیسک لپ تاپ نیز شناخته می شوند. طول این هارد دیسک ها برابر با ۳.۹۶ اینچ و عرض آن ها برابر با ۲.۷ اینچ است. همچنین چندین سال است که درایور های SSD تولید شده اند که کانکتور آن ها نیز ساتا است و از لحاظ فیزیکی اندازه هارد های ۲.۵ اینچی هستند.

ساختار ساتا (SATA)

پورت ساتا (SATA) در حقیقت به ۲ نوع تقسیم بندی می شود که مکمل یکدیگرند می شود. پورت دیتای ساتا که یک کانکتور ۷ پین است و پورت برق ساتا که یک کانکتور ۱۵ پین است. هر دوی این پورت ها برای کار کردن دستگاه های ساتا مثل هارد دیسک ضروری است.

کابل دیتای ساتا

کابل دیتا ساتا (SATA)
کابل دیتای ساتا (SATA)

کابل برق ساتا

کابل برق ساتا (SATA)

پورت دیتا ساتا روی مادربورد

پورت ساتا (SATA) روی مادربورد
پورت ساتا (SATA) روی مادربورد

درایور های نوری هم که بیشتر در قدیم برای خواندن و نوشتن دیسک های نوری (CD/DVD) مورد استفاده قرار می گرفتند همانند هارد دیسک ها برای ارتباط خود از کانکتور ساتا استفاده می کنند.

تاریخچه ساتا (SATA)

قبل از تولید SATA یا همان Serial ATA ، کانکتور PATA یا Parallel ATA رایج ترین کانکتور برای اتصال دستگاه های ذخیره سازی بود. این پورت کند تر و بزرگ های تر از پورت ساتا بود و به همین دلیل بود که پورت های ساتا تولید و جایگزین آن ها شدند.

نسل ها و سرعت های ساتا (SATA)

ساتا به صورت خلاصه ۳ نسل دارد که عمده تفاوت آن در سرعت انتقال بین آن هاست که از روی ظاهر پورت و کابل نمی توانید متوجه تفاوت بین نسل های مختلف شوید. عملا از نظر ظاهر هیچ تفاوتی بین این نسل ها وجود ندارد

  • نسل اول ساتا سرعت انتقالی برابر با ۱.5Gbps را ارائه می کند
  • نسل دوم ساتا سرعت انتقال دو برابر بیشتر نسبت به نسل قبلی دارد و این سرعت برابر با 3Gbps است
  • نسل سوم ساتا سرعت انتقال دو برابری نسبت به نسل دوم دارد و 6Gbps سرعت انتقال ارائه می دهد.

مزایا و معایب ساتا (SATA)

درایوهای SATA مزایای زیادی دارند. آنها به دلیل سرعت انتقال عالی، ظرفیت ها و سازگاری های گسترده خود مشهور هستند. ساتا از این نظر بسیار بهتر از کانکتور PATA یا IDE است که قبل از توسعه آن محبوب بودند. با این حال باید معایب ساتا رو هم در کنار مزایای آن ببینید.

معایب ساتا (SATA)

  • دستگاه های قدیمی نمیتوانند از ساتا استفاده کنند
  • در حالی که یک کانکتور PATA را میتوان برای چند دستگاه استفاده کرد، اما هر کانکتور SATA را برای یک دستگاه می توان استفاده کرد.
  • سیستم عامل های قدیمی از SATA پشتیبانی نمی کنند چرا که قبل از تولید SATA تولید شده اند.

مزایای ساتا (SATA)

  • از نظر اندازه کوچک تر از PATA و IDE است و سرعت انتقال ساتا نسبت به این دو بیشتر است
  • ساتا با یک باس جداگانه ارائه می شوند که در هارد دیسک های PATA وجود نداشت.
  • طول کابل ساتا می تواند تا یک متر باشد که باعث اتصال ساده تر به کامپیوتر می شود.
  • دوام آن بیشتر از نسل های قبل خود است
  • اتصال و کار با ساتا نسبت به نسخه های قدیمی تر ATA آسان تر است
  • قابلیت قطع فیزیکی از کامپیوتر بدون نیاز به خاموش کردن کامپیوتر را دارد
  • برای هر دستگاه ساتا یک کابل جداگانه مورد نیاز است که باعث می شود یک اتصال به اشتراک گذاشته نشود.
  • ساتا برق کمتری نسبت به PATA مصرف می کند که این موضوع باعث استفاده ساده تر از آن در لپ تاپ هاست.
  • اگر به فضای ذخیره سازی زیاد با قیمت کم نیاز دارید، ساتا بهترین انتخاب شماست

رفع مشکلات سخت افزار

اگر در عیب یابی و تعویض قطعات ساتا به کمک نیاز دارید می توانید خدمات پشتیبانی شبکه آی تی پشتیبان بخواهید تا این موارد و هر آنچه که به خدمات شبکه مرتبط است را برای شما با عقد قرارداد یکساله خدمات انجام دهد. آی تی پشتیبان آماده همکاری با مجموعه هایی است که نیاز های مختلف در حوزه آی تی و شبکه دارند.