شبکه و شبکه های کامپیوتری نام های بسیار آشنایی هستند که کاربران و افراد فعال در این زمینه بسیار با آن سر و کار دارند. شبکه یک علم به حساب می آید که تلفیقی از دانش های مختلف از جمله علوم برق، الکترونیک، کامپیوتر و مخابرات است. استفاده از این شبکه مزایای زیادی را با خود به همراه دارد. در ادامه قصد داریم تا به بررسی مفاهیم شبکه و شبکه های رایانه ای بپردازیم و به سوالات شما در این زمینه پاسخ دهیم؛ پس همراه ما باشید.
منظور از واژه شبکه چیست؟
شبکه یک سیستم و یا مجموعه درون پیوندی است که می تواند انسانی و یا فیزیکی باشد. این شبکه از این قابلیت برخوردار است تا در یک محدوده زمانی و یا مکانی، توانایی خاصی را به وجود آورد؛ به طور کلی این شبکه ها هیچگونه محدودیتی را در رابطه با مکان و زمان ندارند.
اگر بخواهیم به صورت ساده تر بیان کنیم، می توانیم اینطور بگوییم که شبکه و یا نتورک مجموعه ای است که افراد یا اشیا تشکیل دهنده آن هستند. این مجموعه برای اینکه به یک هدف خاص دست پیدا کنند کاملا برنامه ریزی شده اند و به صورت هوشمند با یک دیگر در حال فعالیت هستند. اصول مختلفی در یک شبکه وجود دارند که تبادل و به اشتراک گذاری اطلاعات نمونه ای از این اصول به حساب می آیند. زمانی که اطلاعات در یک network به اشتراک گذاشته شود، در آن صورت رسیدن به هدف نیز سریع تر انجام خواهد شد. اگر می خواهید یک network در بهترین حالت خود قرار بگیرد، نباید هیچگونه محدودیت زمانی و یا مکانی در آن مشاهده شود.
شبکه چه انواعی دارد؟
شبکه ها در انواع مختلفی وجود دارند و هر کدام از آن ها می توانند کارهای متعددی را به انجام برسانند و اهداف گوناگونی را دنبال کنند. از مهم ترین این شبکه ها می توانیم به گزینه های زیر اشاره داشته باشیم:
- شبکه های رسانه ای
- شبکه های تلویزیونی
- شبکه های رادیویی
- شبکه های اقتصادی
- شبکه های بازاریابی
- شبکه های اجتماعی
- شبکه های انسانی
در دنیای مجموعه گسترده ای از انواع network ها شناخته شده اند که هر کدام از آن ها پیچیدگی های خاص خودشان را دارند. بدون شک پیچیده ترین شبکه ای که می توانید به آن دسترسی پیدا کنید، شبکه بدن انسان ها، یعنی شبکه عصبی است که برای شناخت کامل آن، به بی نهایت زمان نیاز است.
شبکه کامپیوتری چیست؟
از اصطلاحاتی که در دنیای network ممکن است با آن رو به رو شویم، شبکه کامپیوتری است. زمانی که حداقل دو کامپیوتر و یا بی نهایت کامپیوتر با یک دیگر اتصال پیدا کنند تا از این طریق بتوانند منابع سخت افزاری و نرم افزاری را به صورت مشترک با یک دیگر استفاده کنند، می توانیم بگوییم که تشکیل یک شبکه کامپیوتری را داده اند. برای اینکه این نوع از شبکه ها تشکیل شوند، نیاز است تا شرایط مختلفی برقرار شوند. این شرایط به شرح زیر هستند:
- اول اینکه تمامی کامپیوترهای موجود باید به کمک یک رسانه فیزیکی همچون رابط و یا کابل با یک دیگر اتصال برقرار کنند
- دومین شرط نیز این بوده که کامپیوترها این قابلیت را داشته باشند تا با یک دیگر به تبادل اطلاعات بپردازند
شاید برای شما جالب باشد که بدانید اولین شبکه کامپیوتری در جهان در کشور آمریکا پایه گذاری شد که تحت عنوان ARPAnet شناخته شده است. این شبکه برای وزارت دفاع آمریکا طراحی و ساخته شده بود.
وقتی یک شبکه کامپیوتری ای که از اجزا مختلف تشکیل شده است، راه اندازی می شود ممکن است هر کدام از این اجزا نظیر سرور ها یا کامپیوتر ها با مشکلاتی مواجه شوند که نیاز به رفع شدن دارند، در این حالت خدمات پشتیبانی شبکه می تواند این مشکلات را رفع کند و همچنین از بروز بسیاری از مشکلات دیگر در آینده جلوگیری کند.
استفاده از شبکه های کامپیوتری چه مزایایی دارد؟
استفاده از شبکه های رایانه ای مزیت های زیادی را با خود به همراه دارد. همین مزیت ها باعث شده اند که بتوانید شاهد کاربردهای بسیار گسترده ای باشید و افراد زیادی به سمت استفاده از آن متمایل شوند. از مهم ترین این امتیازات می توانیم به گزینه های زیر اشاره کنیم:
- می توان انواع اطلاعات و منابع نرم افزاری را به اشتراک گذاشت
- می توان به اشتراک انواع منابع سخت افزاری پرداخت
- استفاده از این شبکه ها باعث خواهد شد تا بتوانید در زمان صرفه جویی کنید
- قابلیت اطمینان بسیار بالایی دارند
- با استفاده از شبکه های کامپیوتری می توانید هزینه ها را تا مقدار بسیار زیادی کاهش دهید
- از قابلیت توسعه برخوردار هستند
- می توان با کمک آن ها به ایجاد راه حل های جدید اقدام کرد
اجزای تشکیل دهنده یک شبکه کامپیوتری
شبکه های کامپیوتری و یا رایانه ای تشکیل شده از اجزای مختلفی است که هر یک از آن ها مسئولیت ها و وظایف مختلفی را بر عهده دارند. این اجزا شامل گزینه های زیر می شوند:
· کلاینت
دستگاه هایی که مورد استفاده کاربران قرار می گیرند، تحت عنوان کلاینت خوانده می شوند. از معروف ترین کلاینت ها می توانیم به لپ تاپ ها، تبلت ها و… اشاره داشته باشیم.
· سرور
سرورها نیز کامپیوترهایی بوده که بسیار قدرتمند هستند. سرورها این وظیفه را بر عهده دارند که در شبکه های کامپیوتری سرویس دهی را انجام دهند. فایل سرور، ایمیل و وب در بین این سرویس دهی ها جای می گیرند.
· سوئیچ
سوئیچ این وظیفه را بر عهده دارد تا بین اجزای مختلف یک شبکه کامپیوتری اتصال برقرار کند و به تبادل ترافیک بین آن ها بپردازد.
· مسیریاب
برای اتصال شبکه های کامپیوتر به یک دیگر به حضور مسیریاب و یا روتر نیاز است. برای اینکه تبادل ترافیک انجام شود و همچنین اتصال برقرار شود به آدرس آی پی و یا روتینگ تیبل نیاز است.
· رسانه
از دیگر اجزای شبکه کامپیوتری می توانیم به رسانه اشاره کنیم. برای اینکه بین تمامی اجزای ذکر شده در بالا اتصال فیزیکی برقرار شود، به حضور مدیا نیاز خواهد بود. این رسانه ها شامل اجزای گوناگونی می شوند که از جمله آن ها می توانیم به کابل های مسی، فیبر نوری و امواج رادیویی در انواع شبکه های بی سیم اشاره کنیم.
سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم تا شما را با مفهوم شبکه و شبکه کامپیوتری آشنا کنیم. سپس به بررسی مزیت های این شبکه ها پرداختیم و اولین شبکه کامیپوتری را به شما معرفی کردیم. در ادامه نیز اجزای تشکیل دهنده یک شبکه رایانه ای را مورد بررسی قرار دهیم که هر کدام از این اجزا باید وظایف گوناگونی را به انجام برسانند.
ثبت ديدگاه