امروزه تمامی کاربران کامپیوتر ها بیشتر کارهای خود را توسط موس انجام می دهند و تقریبا نمی توانند بدون موس کارهای خود را انجام دهند. این در حالی است که اوایل شروع تولید کامپیوتر ها موس اختراع نشده بود و تمامی کارها توسط کیبورد انجام می شد.
امروزه نیز می توان تمامی کارها را به واسطه دستوراتی که به صورت نوشته هستند انجام داد. این کار در سیستم عامل ویندوز به وسیله محیط Command Promt یا همان CMD انجام می شود و طیف بسیاری وسیعی از کارها را می توان در این محیط انجام داد. امروزه بسیاری از متخصصان مانند برنامه نویسان و کارشناسان پشتیبانی شبکه برای اینکه بسیاری از کارها را با سرعت بیشتری انجام دهند از CMD برای انجام کار های خود استفاده می کنند.
توضیح CMD چیست به صورت تخصصی تر
cmd یا command prompt چیست؟ cmd به معنای خط فرمان است و در واقع یک برنامه دستوری است که به وسیله آن می توان دستورات مورد نظر را اجرا کرد. در سیستم عامل های مختلف خط فرمان یا همان دستورات cmd در یک رابط کاربری متنی اجرایی میشوند. همچنین میتوان توابع پیشرفتهای را اعمال کرد و از تمام دستورات cmd برای عیب یابی و رفع برخی از مشکلات سیستم عامل استفاده نمود.
خط فرمان cmd.exe برنامه محلی ویندوز به حساب میآید که وظیفه تفسیر و اجرا نمودن تمام دستورات cmd را بر عهده دارد. مایکروسافت این برنامه را برای سیستم عامل های مبتنی بر Windows CE، OS/2 و Windows NT ایجاد نموده است. اگرچه هنوز بسیاری از افراد آن را با DOS اشتباه میگیرند اما command prompt یک برنامه اجرایی واقعی با رابط کاربری گرافیکی به حساب میآید. اگرچه بسیاری از تواناییهای خط فرمان موجود در MS-DOS را پشتیبانی میکند.
چگونه باید CMD را اجرا کرد؟
برای اجرای CMD در محیط ویندوز می توان از کلید های ترکیبی پنجره به علاوه R استفاده کرد تا پنجره Run باز شود. سپس می توان با تایپ cmd در آن و فشردن کلید Enter نرم افزار CMD را اجرا کرد.
همچنین می توانید با کلیک بر روی دکمه ویندوز و تایپ cmd آن را در ویندوز Serach کنید و سپس آن را اجرا کنید.
مثال های کاربردی از دستورات CMD
همانطور که گفتیم با استفاده از cmd طیف وسیعی از کارها را می توان انجام داد که شاید نتوان آن ها را به واسطه رابط کاربردی گرافیکی انجام داد. پرکاربرد ترین دستورات در CMD را در ادامه آوردیم:
دستور Ping برای تست ارتباط
دستور اولی که کارشناس پشتیبان شبکه در تعداد بسیار زیاد از آن استفاده می کند دستور ping است. این دستور برای تست هر نوع ارتباطی در شبکه از مبدا تا مقصد مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال شما می خواهید ارتباط سیستم خود با DNS Google را چک کنید. برای این کار از دستور زیر در محیط CMD استفاده می شود:
Ping 8.8.8.8
با این دستور ۴ تا پکت با حجم ۳۲ بایت به آدرس ۸.۸.۸.۸ ارسال می شود و جواب نیز از همان جا دریافت می شود. برای اطلاعات بیشتر در رابطه با Ping می توانید به مقاله پینگ چیست مراجعه کنید.
دستور ipconfig برای یافتن آدرس های IP
با دستور ipconfig می توان آدرس آی پی های مختلف در شبکه را به دست آورد.
برای اطلاعات بیشتر و تفاسیر مواردی که با دستور ipconfig در محیط CMD ظاهر می شود می توانید به مقاله ipconfig چیست مراجعه کنید.
ثبت ديدگاه