درایور ها به طور خلاصه نرم افزار هایی هستند که همراه با سخت افزار های مختلف کامپیوتر ارائه می شوند و با نصب آن ها، ارتباط بین سخت افزار مورد نظر با سیستم عامل برقرار می شود تا بتوانند به درستی کار کنند.

بگذارید ساده تر بگوییم، فرض کنید شما یک دستگاه پرینتر خریداری کرده اید. آن را با کابل USB به کامپیوتر مورد نظر متصل می کنید و ممکن است با یکی از سه حالت زیر مواجه شوید.

۱- در حالت اول ممکن است دستگاه پرینتر مورد نظر در لیست پرینتر های شما اضافه نشده باشد. دلیل این موضوع این است که دستگاه پرینتر شما برای اینکه بتواند کار کند نیاز به نصب درایو آن پرینتر دارد و پس از اینکه آن را نصب کنید دستگاه پرینتر شما می تواند به درستی کار کنید.

۲- در حالت دوم ممکن است دستگاه پرینتر مورد نظر شما در لیست پرینتر های سیستم عامل اضافه شده باشد اما تمامی امکانات پرینتر را ارائه ندهد، به عنوان مثال ممکن است شما نتوانید از قابلیت پرینت دو رو بر روی دستگاه پرینتر استفاده کنید. این حالت یعنی سیستم عامل شما دستگاه پرینتر را توسط درایور هایی که از قبل توسط شرکت سازنده سیستم عامل بر روی آن قرار داده است شناسایی کرده است اما نتوانسته است این کار را به طور درست و دقیق انجام دهد. ممکن است سیستم عامل کامپیوتر شما درایو دستگاه پرینتر دیگری که مدل نزدیک به پرینتر شما را دارد نصب کرده باشد. در این حال شما می توانید برای اطمینان از کارکرد صحیح دستگاه درایور پرینتر را نصب کنید تا بتوانید از تمامی امکانات دستگاه مورد نظر خود استفاده کنید.

۳- در حالت سوم پرینتر به طور کامل توسط سیستم عامل شما شناسایی شده است و شما می توانید درایور آن را دیگر نصب نکنید.

چه سخت افزار هایی نیاز به درایور دارند؟

به طور خلاصه تمامی سخت افزار های یک کامپیوتر نیاز به درایور دارند اما چرا برخی سخت افزار ها نیاز به نصب درایور ندارند و درایور های آن ها از قبل بر روی سیستم عامل قرار داده شده است؟ این موضوع در چند حالت مختلف اتفاق می افتد:

۱- در حالت اول اگر حجم درایور زیاد باشد، شرکت سازنده سیستم عامل، درایور مورد نظر را بر روی آن قرار نمی دهد. دلیل این موضوع افزایش حجم بی مورد سیستم عامل است چرا که شاید هر کسی نخواهد از آن سخت افزار بر روی کامپیوتر خود استفاده کند. به عنوان مثال درایور های کارت های گرافیک قائدتا حجم زیادی دارند ولی شرکت های سازنده سیستم عامل آن را درون سیستم عامل قرار نمی دهند.

۲- اگر سخت افزار مورد نظر فراگیر باشد و اکثر افرادی که از کامپیوتر استفاده می کنند از سخت افزار مورد نظر نیز استفاده می کنند، درایور آن توسط شرکت سازنده سیستم عامل به طور پیش فرض بر روی آن قرار میگیرد. به عنوان مثال بسیاری از کیبورد ها و موس ها به این صورت می باشند و شما تنها برای برخی از امکانات خاص آن ها نیاز به نصب درایور های اختصاصی دارید که ممکن است هیچ زمانی به این قابلیت ها نیازی پیدا نکنید.

بهترین روش نصب درایور

بهترین راه نصب درایور ها، دانلود آن ها  از سایت سازنده سخت افزار مورد نظر است. به عنوان مثال شما اگر لپ تاپی را خریداری می کنید که درایور های مختلفی باید بر روی آن نصب شود باید به سایت سازنده سخت افزار های به کار برده شده در لپ تاپ خود بروید. شرکت های پشتیبانی شبکه با تجربه از این روش برای نصب درایور های کامپیوتر های شرکت های پشتیبانی شونده استفاده می کنند.

خیلی از افراد برای این کار به سایت سازنده لپ تاپ می روند و تمامی درایور های سخت افزار های مختلف لپ تاپ را از آن جا دانلود می کنند.

برخی دیگر از افراد هم از نرم افزار های شناسایی سخت افزار و نصب کننده تمامی درایور ها نظیر Driver Pack Solution استفاده می کنند که این موضوع اصلا توصیه نمی شود و ممکن است بر روی برخی از سخت افزار ها مشکلات مختلفی از جمله صفحه مرگ را برای شما به وجود بیاورد.